Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελικόπτερα Apache ΑΗ-64DHA: Συμφωνία με την Boeing για την υποστήριξη τους

02.02.2018 | 06:00
Συμφωνία με την Boeing για την υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων Apache ΑΗ-64DHA. Οι διαπραγματευτές της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή, κ. Κυριάκο Κυριακίδη, έδωσαν τα χέρια με την εκπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας, υπογράφοντας την η Τροποποίηση Νο 5 της Σύμβασης 035Α/03 για την Προμήθεια των Επιθετικών Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Με την υπογραφή της τροποποίησης όπως έλεγε υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΘΑ στο OnAlert, διασφαλίζεται ένα υπόλοιπο της τάξης των 9 εκατομμυρίων ευρώ, από την αρχική σύμβαση. Αυτό το ποσό, κατά την ίδια πηγή ενημέρωσης, μεταφράζεται, στη διάθεση "ανταλλακτικών και βιβλιογραφίας" για την υποστήριξη των 12 ΕΕ/Π AH-64DHA LONGBOW.

Με αυτήν την εξέλιξη κλείνει ένας κύκλος άνω των 8 ετών σε ένα ζήτημα που ταλάνιζε την Αεροπορία Στρατού και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Συνολικά. "Μια προσπάθεια που γινόταν εφτά - οκτώ χρόνια. Αυτοί έχουν να βγάλουν κάποιο υπόλοιπο υποχρέωσης, της τάξης των 9 εκατομμυρίων, και παίρνουμε ανταλλακτικά, βιβλιογραφία, θέματα που αφορούν στην υποστήριξη δηλαδή." έλεγε ανώτατος παράγοντας χαρακτηριστικά στο OnAlert ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας 

Στην ολιγόλογη ανακοίνωση της η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών ανέφερε: "Στις 31 Ιανουαρίου 2018 υπεγράφη στη ΓΔΑΕΕ η Τροποποίηση Νο 5 της Σύμβασης 035Α/03 για την Προμήθεια Επιθετικών Ελικοπτέρων ΑΗ-64DHA. Την τροποποίηση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Κυριάκος Κυριακίδης και η κα. Trudi Danley, νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας The Boeing Company."
 
Οι έλληνες διαπραγματευτές πέτυχαν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια όπως παρατηρούσε η ίδια πηγή. Αφενός επικαιροποιήθηκαν ορισμένα άρθρα της αρχικής σύμβασης καθιστώντας εφικτό το νομικό και λογιστικό κλείσιμό της, μέσω του οποίου αποδεσμεύτηκε το υπόλοιπο ποσό των 9 εκατομμμυρίων δολαρίων από το συνολικό κόστος της αρχικής προομήθειας.

Η σύμβαση προέβλεπε ότι της καταρχήν τεχνική υποστήριξη κατά τα πρώτα δύο έτη από την παραλαβή των επιθετικών ελικοπτέρων, θα έπετο μια σύμβαση για την εν συνεχεία υποστήριξη τους (Follow On Support). Έτσι θα διασφαλιζόταν η παραμονή των "Γλαύκων" όπως είναι η κωδική ονομασία τους, κάτω από την "ομπρέλα" της κατασκευάστριας εταιρείας, με ότι αυτό θα συνεπαγόταν για το σκέλος της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας.  

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ