Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος. Προχωρά η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση

23.12.2012 | 00:20
Τα αναγκαία πρακτικά βήματα για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συζήτησε  χθες η ειδική  ομάδα εμπειρογνωμόνων των τριών χωρών που , συναντήθηκε στο Ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας και Υδάτων στην Ιερουσαλήμ. 

Οι διαβουλεύσεις, όπως ανακοινώθηκε από ισραηλινής πλευράς, επικεντρώθηκαν στην κατασκευή υποθαλασσίου καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και έπειτα με την Ελλάδα με απώτερο σκοπό την διασύνδεση του δικτύου με την Ευρώπη.  Οι ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν ως "πολύ πρακτικές" σε σχέση με την υλοποίηση του έργου.  Η ομάδα εργασίας συζήτησε επίσης και άλλα πεδία πιθανής συνεργασίας στον τομέα του ηλεκτρισμού μεταξύ των τριών χωρών.


Η συνάντηση στο Ισραήλ, ανακοινώθηκε,  πραγματοποιήθηκε έπειτα από τριμερείς διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στη Λευκωσία τον περασμένο μήνα μεταξύ του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας και Υδάτων, Δρ. Ούζι Λάνταου, του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Νεοκλή Συλικιώτη και του Έλληνα Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μάκη Παπαγεωργίου .  

Οι τρεις αξιωματούχοι αποφάσισαν την σύσταση κοινών ομάδων εργασίας προκειμένου να εξετάσουν την τριμερή ενεργειακή συνεργασία στους τομείς του ηλεκτρισμού και του Φυσικού Αερίου.  Η πρώτη συνάντηση της ομάδας ηλεκτρισμού ήταν η χθεσινήστην Ιερουσαλήμ.  Η ομάδα εργασίας για το φυσικό αέριο αναμένεται να συναντηθεί στις αρχές του 2013.


Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο θα έχει μήκος 330 χιλιομέτρων και θα τοποθετηθεί σε βάθος 2.300 μέτρων.  Θα επιτρέπει την αμοιβαία μεταφορά 2000 Μεγκαβάτ ηλεκτρισμού σε ένα έργο χωρίς προηγούμενο ως προς την εμβέλειά του.


Σύμφωνα με προτάσεις, άλλο ένα καλώδιο θα συνδέσει τα δίκτυα της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης.  Η ελληνο-κυπριακή διασύνδεση θα έχει μήκος 1.190 χιλιομέτρων και τελικά θα συνδέσει την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ευρώπη.  Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης γι' αυτό το σκέλος του έργου.

Σε δηλώσεις του ο  Δρ. Λάνταου τόνισε ότι η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων θα παρέχει ασφάλεια και αμοιβαία κάλυψη στις αγορές ηλεκτρισμού των τριών κρατών.  Υπογράμμισε ότι το έργο έχει μεγάλες πολιτικές προοπτικές και κοινά οικονομικά οφέλη.  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ