Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνες Στρατιωτικοί: Καταθέτουν ένσταση κατά της σημερινής απόφασης οι δικηγόροι

27.03.2018 | 21:00
Πρώτη δημοσίευση: 2018-03-27 18:38:27
Τελευταία ενημέρωση: 2018-03-27 21:00:27

Ένσταση κατά της σημερινής απορριπτικής απόφασης του ειρηνοδικείου της Αδριανούπολης, θα καταθέσουν το πρωί της Τετάρτης οι δικηγόροι των δυο στρατιωτικών. Ωστόσο με δεδομένη την στάση που έχει τηρήσει, μέχρι στιγμής, η τουρκική δικαιοσύνη δεν εκτιμάται ότι μπορεί να έχει θετική έκβαση αυτή η ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να υποβληθεί και νέο αίτημα αποφυλάκισης μετά την έκδοση του σχετικού κατηγορητηρίου. 
Η ερμηνεία πάντως που δίνουν στο Ελληνικό Πεντάγωνο για τα σημερινά τεκταινόμενα στην Αδριανούπολη, είναι ότι πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο του πόλεμου νεύρων που κανει η Τουρκία, επιλέγοντας όταν σε πρώτο χρόνο να επισπεύσει τη διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος αποφυλάκισης και σχεδόν ακαριαία να αποφανθεί αρνητικά. 

Εϊναι σαφές σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου ότι δεν επρόκειτο για μια τυχαία κίνηση και θεωρείται ότι συνδέεται ευθέως με τις πιέσεις που δέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε όλα τα διεθνή φόρα, ο Τούρκος Πρόεδρος. Ταυτόχρονα οι σημερινές εξελίξεις δεν αιφνιδίασαν το Ελληνικό Πεντάγωνο. Άλλωστε από την αρχή κρατούσαν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. 

Κομβικής σημασίας άλλωστε θεωρείται το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου. Προβληματίζει βέβαια τόσο η επιμονή στην διατήρηση μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ανατολή, στην κατηγορία της απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπίας, όσο και το παιχνίδι με το χρονοδιάγραμμα της δίκης. 

 Δημήτρης Κούκλατζης: Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση

Ακόμα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση για τη συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών είπε:

«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του 'Αγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».

Ενώπιον των δικαστών

Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης οδηγήθηκαν σήμερα αιφνιδιαστικά ενώπιον των δικαστών,  προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισής τους. Κάτι τέτοιο ήταν προγραμματισμένο να γίνει την Παρασκευή 31 Μαρτίου. Όμως, και αυτό το δεύτερο αίτημα που υπέβαλλαν οι δικηγόροι των δυο Ελλήνων αξιωματικών απορρίφθηκε από τους δικαστές. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται». Υπενθυμίζεται ότι επίσημο κατηγορητήριο δεν έχει απαγγελθεί.  Σημειώνεται επίσης ότι οι δικηγόροι δήλωσαν ως διεύθυνση μόνιμης κατοικίας εκείνη του ελληνικού προξενείου στην Αδριανούπολη αλλά ούτε και αυτό έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι των δυο Ελλήνων στρατιωτικών είπαν ότι οι δύο Έλληνες έχουν δώσει τους κωδικούς των κινητών τους τηλεφώνων, έχουν συνεργαστεί με τις αρχές και ότι έχουν ζητήσει από το ελληνικό προξενείο να παραμείνουν εκεί, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Όλο το σκεπτικό της τουρκικής δικαιοσύνης

«Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους».

Δηλαδή, με βάση το σκεπτικό, ο δικαστής επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι». Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε. Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση». Τέλος, υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ