Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική εμπλοκή στη καταστροφή των χημικών της Συρίας;

01.10.2013 | 10:01
Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση είναι έτοιμη να υποστηρίξει, τόσο οικονομικά, όσο και τεχνικά τον ''Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών 'Οπλων'' στο έργο του χημικού αφοπλισμού της Συρίας δήλωσε χθες Δευτέρα ο κ. Μάικλ Μαν, Γραμματέας Τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,  κ. Κάθριν 'Αστον. 

«Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση είναι έτοιμη να εισφέρει οικονομική και τεχνική συνδρομή στο ζήτημα των χημικών όπλων, αφού όμως προηγουμένως δεχθεί συγκεκριμένο αίτημα (από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών 'Οπλων -ΟΙAC). Επί του παρόντος, πρόσθεσε, είμαστε σε διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος ΠΒΧ Άμυνας

Η αποκάλυψη  ότι υπάρχει ''εσωτερική διαβούλευση'' στην ΕΕ για να αξιολογήσει τις δυνατότητες οικονομικής και τεχνικής συνδρομής  στο έργο της αφαίρεσης και καταστροφής των χημικών Όπλων στη Συρία, δίνει και μια ακόμη  διάσταση στην συμμετοχή μίας ειδικής μονάδας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας στην τελευταία  άσκηση «Πυρπολητής 8/13», πριν λίγες ημέρες.

Άσκηση μετακίνησης με ελικόπτερα στην Πάχη
Συγκεκριμένα μία διμοιρία του ΕΔΛΟ ΠΒΧ Άμυνας, με δύναμη 43 άτομα, πήρε εντολή να μετακινηθεί από την έδρα της στο Χαϊδάρι Αττικής στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης των Μεγάρων, στο πλαίσιο της άσκησης«Πυρπολητής 8/13».
Όπως αναφέρθηκε από στρατιωτικές πηγές η  μετακίνηση της συγκεκριμένης διμοιρίας στην Πάχη έγινε προκειμένου να ελεγχθεί η ετοιμότητα ενεργοποίησης και μετακίνησης αλλά και για δοκιμαστούν και αξιολογηθούν στην πράξη οι διαδικασίες φόρτωσης των υλικών σε ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί, ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και προκύπτουσες ανάγκες. 

Με ''Ολυμπιακά'' εύσημα

Να σημειωθεί ότι η μονάδας ΠΒΧ διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2001, όταν το ΓΕΣ  οργάνωσε Ειδικό Τμήμα για την αντιμετώπιση απειλών από τη χρήση Όπλων Μαζικής Καταστροφής.Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2003 το Ειδικό Τμήμα αναβαθμίστηκε οργανωτικά, επιχειρησιακά και τεχνολογικά καθώς ανέλαβε ειδικό ρόλο συνδρομής στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 της Αθήνας - μετονομάστηκε δε σε Ειδικό Λόχο ΠΒΧ Άμυνας τον Απρίλιο του 2004. 

Σενάρια αποστολής μονάδας ή στελεχών;
Ειδικοί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ενεργοποίηση της μονάδας στις διαδικασίες μετακίνησης είναι πιθανόν, πέραν της αυτονόητης αυτόνομης και αυθύπαρκτης δοκιμής επιχειρησιακών σχεδίων,  να σχετίζεται με αξιολόγηση των δυνατοτήτων για ανάληψη αποστολής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ.

Αποστολή που δεν σημαίνει κατ ανάγκη μετακίνηση μονάδας στην Συρία αλλά , ενδεχομένως, αποστολή στελεχών σε επιτελείο που θα παρακολουθεί τις σχετικές διαδικασίες. Ενα έργο που χρειάζεται και ειδικούς, όπως οι στρατιωτικοί αυτού του κλάδου. Για το  σενάριο ελληνικής στρατιωτικής συνδρομής- στον ένα ή στον άλλο βαθμό- εμπλεκόμενος στρατιωτικός είπε ότι σε επίπεδο μονάδας δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση ή συζήτηση.

Στο μεταξύ ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων  ανακοίνωσε στην Χάγη επίσημα, ότι συζητά το θέμα σχετικά με την «καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.Το κλίμα είναι να διαμορφώσει ένα ευρύ σχέδιο επιθεωρήσεων παρεμβάσεων που θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να υλοποιηθεί.

 

Διαβάστε ακόμη:

Άχρηστο το συριακό χημικό οπλοστάσιο

Ο χάρτης των χημικών της Συρίας - ΒΙΝΤΕΟ

Όλο το πόρισμα του ΟΗΕ για τα χημικά της Συρίας

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ