OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ελληνική ιατρική «πατέντα» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πεδία μαχών!

23/06/2015 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Mια ελληνική πατέντα  »ιατρικής» συσκευής η οποία καθίσταται χρήσιμη  και σε »χακί» καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε δυσπρόσιτα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορθοπεδικών ατυχημάτων,όπως πεδία μάχης, ασκήσεων,αναρριχήσεων κλπ. είναι μεταξύ των επιλεγμένων ιδεών στο πρόγραμμα »Η Ελλάδα Καινοτομεί!» , δίνοντας ένα ακόμα »όπλο» στην στρατιωτική ιατρική αλλά και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία!

 Πρόκειται για το  «Σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού – MEDIWAX», της  κατηγορίας Καινοτομία, μια εφαρμογή που αφορά την αντιμετώπιση της αιμορραγίας οστικής προέλευσης : Κατά την  διαδικασία της γραπτής αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Α’ Φάση του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας  «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Eurobank το «Σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού – MEDIWAX» της ερευνητικής ομάδας του επίκουρου καθηγητή  Νευροχειρουργικής του Α.Π.Θ κ. Σάββα Γρηγοριάδη (αριστερά), MD PhD, FICS, και του Δρ. Χρήστου Χολέβα, DDS, PhD, κατέκτησε την 26η θέση σε 75 επιλαχόντες. Συνολικά κατατέθηκαν 208 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από 89 αξιολογητές.

Αιμόσταση σε περιπτώσεις αιμορραγίας από οστικές δομές

Το MEDIWAX είναι ένα κατοχυρωμένο σύστημα χειρισμού και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων για την επίτευξη αιμόστασης σε περιπτώσεις αιμορραγίας από οστικές δομές (μακρά οστά, σπόνδυλοι, κρανίο). Το κερί εφαρμόζεται σε ημίρρευστη μορφή και λόγω του μικρού μεγέθους της συσκευής είναι δυνατή η εφαρμογή σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία (π.χ. επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη). Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η εν λόγω εφεύρεση είναι ότι η αιμόσταση που επιτυγχάνει στις οστικές αιμορραγίες είναι αποτελεσματική, άμεση και ευχερής για το χειρουργό.

Κινητες εκδόσεις για πεδία μάχης, ασκήσεων κ.α.

Εδώ, για τους αναγνώστες του OnAlert.gr,να σημειώσουμε το ενδιαφέρον  ότι οι οστικές αιμορραγίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση της συσκευής αυτής αφορούν σε μεγάλο φάσμα της χειρουργικής: ορθοπεδική, νευροχειρουργική, χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, ΩΡΛ, καρδιοχειρουργική, οδοντιατρική
και στοματική χειρουργική.

Μία από τις καινοτομίες της συσκευής, αναφέρεται από συνεργάτες των επιστημόνων,είναι ότι μπορεί να κατασκευαστεί και φορητή έκδοση (με παροχή ηλεκτρικού

ρεύματος από μπαταρίες), γεγονός που την καθιστά χρήσιμη και εκτός νοσοκομείου, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε δυσπρόσιτα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορθοπεδικών ατυχημάτων, π.χ. πεδία μάχης, μαζικές ασκήσεις, αναρρίχηση κλπ. 

Οι Στρατιωτικοί χειρουργοί

Τα κατάγματα των οστών και οι αιμορραγίες που προκαλούν είναι καταστάσεις με τις οποίες έρχονται σε επαφή συχνότατα οι Στρατιωτικοί χειρουργοί σε στρατιωτικές ασκήσεις και βέβαια πρέπει να μπορούν να τις καταπολεμήσουν άμεσα και  αποτελεσματικά.

Η ανάπτυξη αυτής αλλά και άλλων αντιστοιχών ευρεσιτεχνιών για στρατιωτική χρήση καθώς θα η τακτική αυτή κινείται στην κατεύθυνση της σύγχρονης στρατηγικής και δυνητικά θα μπορούσε να αποφέρει και επιχειρηματικά κέρδη στη χώρα, αναφέρεται από την πλευρά των ερευνητών στο OnAlert.gr.

Προοπτική για  την Ελληνική Αμυντικήτική βιομηχανία

Μια αντίστοιχη επιχειρηματική προοπτική για την Ελληνική Αμυντική βιομηχανία θα άνοιγε νέους ορίζοντες και θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εσόδων για τη χώρα μας καθώς  και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναφέρεται.

Tags: ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΟΙ

Related Posts

ORION 26
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ORION 26: Το χαλύβδινο αποτύπωμα του Στρατού Ξηράς, ο αθέατος παράγοντας ισχύος και το στοίχημα που κερδήθηκε

03/05/2026 - 08:09
Α.ΓΕΣ
ΓΕΣ

Α/ΓΕΣ: Ο Αντιστράτηγος Κωστίδης βρέθηκε στην Γαλλία για την άσκηση «ORION-26» [pics]

01/05/2026 - 15:32
Πολεμική Αεροπορία - F-16
ΓΕΑ

Ελληνικά F-16 Viper και Rafale σε συνεκπαίδευση με ιταλικά Typhoon και F-35 [pics, vid]

30/04/2026 - 19:56

Διαβάστε Επίσης

Τσερνόμπιλ: Οι ρωσικές αρχές κατήγγειλαν επίθεση ουκρανικού drone σε εργαστήριο του πυρηνικού σταθμού

Ελλάδα και Γαλλία εξετάζουν συνέργειες στην αμυντική βιομηχανία με στόχο κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα

Τζορτζ Νταν: «Έφυγε από την ζωή» ο πιλότος της RAF που είχε μεταφέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

Ιράν σε Τραμπ: Αντιμετωπίζουμε και πειρατές, ετοιμαστείτε για νεκροταφείο αεροπλανοφόρων και στρατευμάτων

Ισραήλ: «Πράσινο φως» για την αγορά δύο μοιρών μαχητικών τύπου F-35I και F-15IA αξίας 100 δισεκ. ευρώ

ΟΠΕΚ+: Αποφασίζει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μετά την αποχώρηση των Εμιράτων

Ουκρανία: Έπληξε με drones δύο ρωσικά τάνκερ στο Νοβοροσίσκ και το λιμάνι Πριμόρσκ που έπιασε φωτιά [vids]

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από φονικές ρωσικές επιθέσεις σε Οδησσό και Χερσώνα

Top News

Πάρνηθα: Μοναδικές εικόνες από τα χιόνια - Λευκό τοπίο σε Ζήρεια και Καλάβρυτα

Τάσος Μπουγάς: Ο κόσμος λέει ότι το «Ferto» είναι αντιγραφή από το «Θέλεις μπουζούκια πάμε»

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου απαντά σε καταγγελία ότι έκανε ταξίδια με χρήματα της Περιφέρειας: «Είναι όλα ψέματα»

Λάκης Λαζόπουλος: «Τελείωσε η δική μου "βόλτα" στα θέατρα, το μυαλό μου έχει αλλάξει τελείως»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert