OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

«Εμείς είμαστε οι Μακεδόνες» – Προκλητικός ο πρόεδρος των Σκοπίων από το βημα του ΟΗΕ

03/10/2015 - 18:16
Share on FacebookShare on Twitter

Αμετακίνητος και προκλητικός, όπως πάντα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της χώρας του.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του, στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, δυστυχώς, ορθώνεται στην πορεία της διαρκούς σταθεροποίησης της περιοχής μας και επηρεάζει άμεσα τη χώρα μου και συνεχίζει να υπάρχει στην ατζέντα του ΟΗΕ… Θα ήθελα να καλέσω τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως κάναμε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, να λύσουμε αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, ως υπεύθυνοι ηγέτες και χώρες ενώπιον των λαών μας», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.
Πρόσθεσε ότι τα 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, αποτελούν ένα θετικό βήμα που μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για την υπέρβαση των διαφοράς σχετικά με το όνομα.
Ωστόσο, περιγράφοντας τις θέσεις της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι φάνηκε να μην αφήνει κανένα περιθώριο μετατόπισης από αυτές.
«Η θέση μας είναι γνωστή και αυτή είναι στο πλαίσιο της πραγματικότητας, ότι δηλαδή εμείς είμαστε Μακεδόνες, ομιλούμε τη μακεδονική γλώσσα και ζούμε σε κράτος το συνταγματικό όνομα του οποίου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε ο Γκρούεφσκι.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.
«Το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σεβαστό από όλους και σε όλες τις περιπτώσεις και όχι περιστασιακά. Ως εκ τούτου και η απόφαση του ΔΔΧ προς όφελος της χώρας μου πρέπει να είναι σεβαστή από όλα τα μέλη αυτού του ΟΗΕ, καθώς το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ. Διαφορετικά, η εμπιστοσύνη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα σώματα και όργανά του θα μειώνεται» σημείωσε.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση εξετάσθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Σχετικά με τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το επιβεβλημένο εκ μέρους της Ελλάδας ζήτημα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε να αρθεί η στασιμότητα και αυτό να οδηγήσει προς μεγαλύτερες δυνατότητες για εξεύρεση λύσης.
»Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συμπεριφέρεται με προσήλωση και υπευθυνότητα ως προς αυτό το ζήτημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

ΠΗΓΗ: Ν. Φραγκόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΟΠΙΑ

Tags: ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙΜΑΚΕΔΟΝΙΑΟΗΕΣΚΟΠΙΑ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Το Ιράν ανακοίνωσε 3.375 νεκρούς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ

Τραμπ: «Θα μπορούσα να καταστρέψω το Ιράν σε μία ημέρα» – Με «θανάσιμη δίνη» στα Στενά του Ορμούζ απαντούν οι IRGC

Wall Street Journal: Άθικτο και επιχειρησιακό πάνω από το 60% των σκαφών των IRGC που ελέγχουν τα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Βίντεο από τις απειλές σε αμερικανικό αντιτορπιλικό στα Στενά του Ορμούζ – «Αλλάξτε πορεία, αλλιώς ανοίγουμε πυρ» [vid]

Επίθεση Τραμπ στο Ιράν: Θα αποκλείσουμε τα Στενά του Ορμούζ – Δεν θα αποκτήσετε ποτέ πυρηνικά όπλα

Μήνυμα Πούτιν σε Ιράν: Έτοιμη η Ρωσία να διαμεσολαβήσει για την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ιστορικές αλλά αποτυχημένες οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν: Η επόμενη ημέρα και ο παράγοντας «κλειδί»

Ισραήλ: Νέες φονικές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο – Τουλάχιστον 11 νεκροί

Top News

Ο Taki Tsan με δάκρυα στην Έφη Θώδη: Ζήτησα βοήθεια από τον Θεό και είδα έναν καθρέφτη να σηκώνεται

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Με αφρικανική σκόνη και λασποβροχές η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα - Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία

Λάκης Γαβαλάς: Μετά τη φυλακή αναστήθηκα ξανά, βρήκα και πάλι το παιδί που υπήρχε μέσα μου

Άννα Βίσση: Πάσχα στη Νέα Υόρκη με την Σοφία Καρβέλα και τα εγγόνια της - Η πόζα με φόντο τους ουρανοξύστες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert