Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμπορικός Πόλεμος: Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν κυρώσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

24.09.2018 | 10:01
 Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί 10% επί κινεζικών εξαγωγών αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετέθησαν επισήμως σε ισχύ σήμερα, αυξάνοντας την απειλή κατά της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε τους νέους τελωνειακούς δασμούς επί των κινεζικών εισαγωγών στις 00.01 (07.01 ώρα Ελλάδος) και το Πεκίνο απάντησε με την εισαγωγή δασμών 5% έως 10% επί αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την επιβολή το καλοκαίρι αμοιβαίων τιμωρητικών δασμών 25% επί εμπορευμάτων αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο άρχισαν να διολισθαίνουν προς τον εμπορικό πόλεμο.

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται σε “εμπορικό εκβιασμό” κι εκφοβίζουν άλλες χώρες προκειμένου να τις υποτάξουν στην θέλησή τους, μέσω της υιοθέτησης μέτρων, όπως, η επιβολή δασμών, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το κινεζικό πρακτορείο επικαλείται μία λευκή βίβλο που εξέδωσε το Πεκίνο, λίγες ώρες μετά την εκατέρωθεν επιβολή νέων δασμών εισαγωγής προϊόντων.

Στην λευκή βίβλο επισημαίνεται ότι η Κίνα προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα που προκλήθηκε, προς όφελος και των δύο πλευρών και επί τη βάσει κοινών συμφερόντων.

Ωστόσο, η νέα αμερικανική κυβέρνηση “έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό της και συνήθως προκαλεί την Κίνα” με συνέπεια την κλιμάκωση της έντασης των διαφορών.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η διακοπή του διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έβαλαν οι ΗΠΑ στον Κινεζικό Στρατό εξαιτίας της αγοράς ρωσικών S-400 και Su-34 την περασμένη Πέμπτη,.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο ο Αμερικανός Πρέσβης στο Πεκίνο κλητεύθηκε από το Κινεζικό ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Stratstimes.com, defencetalk.com

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ