Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ένας πυροτεχνουργός του στρατού θέτει ερωτήματα κι ελπίζει σε απαντήσεις

04.09.2015 | 20:20
Πυροτεχνουργός του Σώματος Υλικού Πολέμου είναι ο συντάκτης του κειμένου που ακολουθεί. Τα ερωτήματα που θέτει καλό θα είναι να απαντηθούν. Και η διαφαινόμενη “αντιπαράθεση” μεταξύ των Πυροτεχνουργών ΣΥΠ και του ΤΕΝΞ καλό είναι να λήξει. Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος γι΄ αυτό.

Δημοσιεύουμε το κείμενο και είμαστε όπως πάντα ανοιχτοί στο να δημοσιεύσουμε και τον αντίλογο αν υπάρξει:


Μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας ως Πυροτεχνουργός του Σώματος Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ) στον Στρατό Ξηράς, κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι περισσότερο «αυθαίρετος και παράλογος» Οργανισμός από τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν θα πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον στη Χώρα μας. Και τι θέλω να πω με αυτό για να μην παρεξηγηθώ.

Παράδειγμα αυθαιρεσίας:
Προ αρκετών ετών, οι παλαιότεροι θα το θυμούνται, σε κάποια μονάδα Πεζοναυτών, κάποιος είχε κλέψει ένα Hammer και πήγε εκεί που πήγε. Το αποτέλεσμα; Να εκδώσει διαταγή η τότε Στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΣ, να «αλυσοδεθούν» όλοι οι όρχοι οχημάτων, αρμάτων κλπ, να περιφραχθούν με ξεχωριστό συρματόπλεγμα «μέσα στα ίδια τα στρατόπεδα» οι ευαίσθητοι χώροι των καυσίμων κλπ. Το ερώτημα πάνω σε αυτό είναι: με το που «αλυσοδέθηκαν-περιφράχθηκαν» κλπ οι χώροι αν ήθελε κάποιος να κλέψει πάλι Hammer ή ένα άλλο στρατιωτικό όχημα θα το κρατούσαν οι αλυσίδες; Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Με αυτή την διαταγή όμως το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος Πολίτης, πλήρωσε μερικά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανείς από τους εκδώσαντες την διαταγή αυτή να λογοδοτήσει ποτέ για τίποτα και να έχει και αστική ευθύνη. Αυτή δε η διαταγή συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ισχύει. Παράδειγμα παραλογισμού: Γίνεται κλοπή σε ένα στρατόπεδο ή ένας θανάσιμος τραυματισμός για οποιονδήποτε λόγο. Και ενώ όλα ήταν όπως προβλεπόταν από τις ισχύουσες διαταγές, σχεδόν πάντα ευθύνεται ο Δκτής ο οποίος αμέσως τιμωρείται με αφαίρεση Διοικήσεως, ποινή κλπ. λες «και έπρεπε ο ίδιος να φυλά για να μην γίνει η κλοπή ή να ήταν ο ίδιος παρόν για να αποτρέψει το ατύχημα».

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα μας; Θα καταλάβετε παρακάτω.

Τον τελευταίο καιρό σε πάρα πολλές ιστοσελίδες, κυρίως στρατιωτικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, παρατηρώ μία πληθώρα αναρτήσεων που αφορούν «επιχειρήσεις» των «ειδικών του ΤΕΝΞ EOD» (άραγε είναι τόσο φτωχή η Ελληνική γλώσσα και χρησιμοποιείται το EOD αρχικά της Αγγλικής ορολογίας Explosives Ordnance Disposal, προφανώς για να δίνει άλλη οντότητα σε αυτούς που την χρησιμοποιούν και να μην τους μπερδεύουν με τους Πυροτεχνουργούς) και «μου γεννώνται αυτομάτως πολλές απορίες και ερωτήματα» όπως τα παρακάτω για τα οποία περιμένω πειστικές απαντήσεις από την Πολιτική και Στρατιωτική Ιεραρχία:


1ον. Τόσα χρόνια που δεν ασχολούντο «οι ειδικοί του ΤΕΝΞ EOD» με τα «φρού-φρού και αρώματα» (στολές, πινακίδες, ειδικά οχήματα πολιτικού τύπου, ρομπότ, σκυλιά, γατιά, ποντίκια, κλπ) αυτές οι «επιχειρήσεις γινόταν» και αν ναι, από ποιους και με τι μέσα;


2ον. Με ποιες διαδικασίες ανέλαβαν οι «ειδικοί του ΤΕΝΞ EOD» αυτή την αρμοδιότητα-ευθύνη; Άλλαξε το ισχύον Νομικό πλαίσιο για τους Πυροτεχνουργούς; Ελήφθησαν από την Στρατιωτική Ιεραρχία του ΓΕΣ (ΑΣΣ κλπ) οι αποφάσεις ή από συγκεκριμένο Αντιστράτηγο του Μηχανικού με αδιαφανείς διαδικασίες και με βάση το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»; (Εδώ κολλά η εισαγωγή στο κείμενο).


3ον.
Για να γίνουν «οι ειδικοί του ΤΕΝΞ EOD», τι ποσά δαπανήθηκαν για εκπαίδευση, υλικοτεχνική υποδομή κυρίως μέσω NAMSA, κλπ και συνεχίζουν ακόμα να δαπανώνται; Οι Πυροτεχνουργοί πώς και με τι μέσα-υλικά έκαναν τόσα χρόνια αυτές τις επιχειρήσεις;


4ον. Όλα αυτά, εκπαιδεύσεις, υλικά κλπ πόσες φορές στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να τα αποκτήσουν, (όταν στα ανώτατα κλιμάκια της Στρατιωτικής Ιεραρχίας δεν υπήρχε Αντιστράτηγος του ΜΧ) αλλά οι απαντήσεις της εκάστοτε Στρατιωτικής Ιεραρχίας ήταν: «ΟΧΙ αυτά είναι αρμοδιότητα και ευθύνη των Πυροτεχνουργών».


5ον. Τι ποσό ημερησίως ως αποζημίωση λαμβάνουν «οι ειδικοί του ΤΕΝΞ EOD», (εκτός των κινήσεων εκτός έδρας), όταν τόσα χρόνια (από συστάσεως της «τεχνικής ειδικότητος του Πυροτεχνουργού του ΣΥΠ» εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, η ειδικότητά τους δεν ήταν «ούτε καν χαρακτηρισμένη ως ανθυγιεινή και επικίνδυνη»; «Οι ειδικοί EOD του ΤΕΝΞ» 90 ευρώ και διπλάσιο χρόνο υπηρεσίας, οι Πυροτεχνουργοί 13 ευρώ χωρίς διπλάσιο χρόνο υπηρεσίας. Ά συγγνώμη το ξέχασα. Οι Πυροτεχνουργοί προέρχονται εξ Υπαξιωματικών ή ΕΜΘ ή ΕΠΟΠ, είναι αμόρφωτοι, αστοιχείωτοι κλπ όπως αποκαλούνται από κάποιους, δεν προέρχονται από την ΣΣΕ για να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Έγινε από την Υπηρεσία κοστολόγηση ανάλογων επεμβάσεων των Πυροτεχνουργών και «των ειδικών του ΤΕΝΞ EOD»;

6ον. Προβλέπεται από τον Οργανισμό της ΣΣΕ τεχνική ειδικότητα για Αξκούς; Πώς το Μηχανικό στο παρελθόν έστειλε στο εξωτερικό Αξκούς προερχόμενους από την ΣΣΕ και εκπαιδεύτηκαν «παρατύπως» σε σχολείο EOD και τώρα κάνουν τους εκπαιδευτές στο σχολείο του ΜΧ; Σε περίπτωση ατυχήματος ποιος θα είναι υπεύθυνος Νομικά; Αν πάλι άλλαξε ο Οργανισμός λειτουργίας της ΣΣΕ γιατί οι Αξκοί του ΜΧ δεν εκπαιδεύονται και στην συνέχεια να αποκτούν και την ειδικότητα π.χ. του χειριστού άρματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων; Και αυτή κρίσιμη ειδικότητα είναι για τις «επικαλούμενες» επιχειρήσεις τους.

7ον. Ωραία το Μηχανικό ήθελε να εκπαιδεύσει «όπως επικαλούνται πολλοί από τους ιθύνοντές του», προσωπικό του για περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων, αποστολών ειρήνης κλπ. Γιατί δεν ζητούσε να εκπαιδευθεί το προσωπικό του από αυτούς που τόσα χρόνια εκπαιδεύουν Πυροτεχνουργούς σε σχολείο 24 εβδομάδων του ΣΥΠ, εκπαιδεύοντας παράλληλα προσωπικό άλλων Κλάδων των ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και άλλων Χωρών, αλλά δημιούργησε δικό του σχολείο «επί χάρτου».


Μάλιστα το «οξύμωρο είναι με εκπαιδευτές και πυροτεχνουργούς», έχοντας τώρα την απαίτηση να σταματήσει να λειτουργεί το σχολείο των Πυροτεχνουργών και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ οι Πυροτεχνουργοί «παλαιοί και νέοι», να εκπαιδεύονται στο σχολείο του ΜΧ. Αν δε, αρνηθούν να περάσουν αυτό το σχολείο οι παλαιοί Πυροτεχνουργοί, δεν έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν όπως τόσα χρόνια επενέβαιναν επί σειρά ετών σε περιστατικά εξουδετέρωσης – καταστροφής εκρηκτικών μηχανημάτων. Μάλιστα το σχολείο αυτό του ΜΧ «είναι και το ΔΙΚΑΤΣΑ ή η εταιρεία πιστοποιήσεων ISO των Ενόπλων Δυνάμεων δίνοντας και πιστοποίηση». Ήμαρτον θεέ μου τι άλλο θα ακούσουμε. Ποιος τους έδωσε αυτή την αρμοδιότητα – ευθύνη; Ποια άλλη ειδικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο κρίσιμη και αν είναι αυτή, πιστοποιείται και μάλιστα από χθεσινούς στην ειδικότητα;


8ον.
Αφού ήθελαν οι κύριοι ιθύνοντες του Μηχανικού να ασχοληθούν με τα πυρομαχικά γιατί δεν πήραν τα πάντα, από την χορήγηση – παραλαβή - εναποθήκευση, την επιθεώρηση-ανασκευή κλπ. Α συγγνώμη το ξέχασα, σε αυτά έχει «λάντζα και χαμαλίκι». «Οι επιστήμονες δεν είναι για τέτοια και χωρίς ευροπουλάκια. Αυτοί είναι για την αφρόκρεμα». Ποιος Κύριοι της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας είναι «ο πλέον κατάλληλος να εξουδετερώσει και καταστρέψει ένα πυρομαχικό; Αυτός που το έχει και το φροντίζει-αναβαθμίζει-ανασκευάζει κλπ από την πρώτη ημέρα της εισόδου στις Ένοπλες Δυνάμεις ή αυτός που δεν το έχει δει ποτέ ή το είδε εχθές»; Και κάτι ακόμη αν είναι για την εξουδετέρωση και καταστροφή των εκρηκτικών μηχανημάτων ΜΟΝΟ όπως «οι ειδικοί του ΤΕΝΞ EOD», έχουμε και τους Εφέδρους ΔΕΑ και Οπλίτες που εκπαιδεύονται στα «μη εκρηγνυόμενα» να κάνουν αυτή την δουλειά και θα είναι με πολύ μικρότερο κόστος.


Τέλος δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα ατυχημάτων, σεβόμενος την Μνήμη των θανάσιμα τραυματισθέντων Συναδέλφων, αλλά αν χρειασθεί θα το κάνω και αυτό.
Κύριοι της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας. «Σταθείτε επιτέλους για μια φορά στο ύψος των περιστάσεων και έχετε το θάρρος να αποκαταστήσετε αδικίες και παρανομίες που γίνονται από κάποιους προς ίδιον όφελος. Αυτά έφθασαν την Χώρα μας σε αυτή την άθλια από κάθε άποψη κατάσταση, γιατί ο καθένας κάνει ότι θέλει χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν και για τίποτα». Επειδή δηλαδή το Μηχανικό είναι Όπλο και έχει Αντιστράτηγο, το ΣΥΠ είναι Σώμα και δεν έχει Αντιστράτηγο, κάνουμε ότι θέλουμε; (Το ΣΥΠ έχει Υποστράτηγο και μάλιστα κάποιος Διευθυντής του για να παραμείνει στην θέση του για ακόμη ένα χρόνο και να ολοκληρώσει το έργο του, έπαιρνε τηλέφωνο στις Μονάδες πυρομαχικών και καλούσε σε ανοικτή ακρόαση τους Πυροτεχνουργούς να δηλώσουν συμμετοχή στο σχολείο του ΜΧ και ΟΧΙ σε αυτό που λειτουργεί η Διεύθυνση του σε Μονάδα ΔΙΚΗ του. Φυσικά και αρκετοί πρώην Συνάδελφοί μου πήγαν για εκπαίδευση στο σχολείο τους άλλοι με απειλές, άλλοι για μετάθεση, φυσικά και πολλοί για τα χρήματα τα οποία τόσα χρόνια σαν Πυροτεχνουργοί δεν έπαιρναν).Οι ιθύνοντες του ΜΧ, βλέποντας λίγο πιο μακριά από τους άλλους και φοβούμενοι μετά την Συνθήκη της Οττάβα μην μείνουν χωρίς δουλειά, λένε ας πάρουμε από άλλους κάτι παρεμφερές και κερδοφόρο. Τόσα χρόνια είχαμε «γλυκαθεί» στα ευροπουλάκια μην τα χάσουμε τώρα σε δύσκολους οικονομικά καιρούς. Πάντως να μην φοβούνται δεν θα μείνουν χωρίς δουλειά, απλά δεν θα έχει τόσα ευροπουλάκια που είχαν συνηθίσει. Τους βρήκε δουλειά πάλι ο πρώην ΥΕΘΑ με την δημιουργία των παλαιών ΜΟΜΑ, αν θέλουν μπορούν να καθαρίσουν τα πεδία βολής από τα μη εκραγέντα, που κάποια στιγμή εκεί θα σκοτωθεί κόσμος, να συνεχίσουν την «τάφρο του Έβρου», να ξαναεκκαθαρίσουν το παλαιό Στρατόπεδο πυρομαχικών της Μαλακάσας για 78η ή 100η φορά δεν ξέρω, κλπ.

Τέλος θα έλεγα «μήπως ήρθε η ώρα» ώστε η Στρατιωτική Δικαιοσύνη να αρχίσει να ψάχνει αυτεπάγγελτα τέτοιες καταγγελίες αυθαιρεσιών-παρανομιών σε βάθος και να αποδίδει τις ευθύνες στους υπευθύνους «όσο ψηλά και αν βρίσκονται». Ο Ελληνικός Λαός ή ορθότερα ο Έλληνας φορολογούμενος Πολίτης πληρώνει τις αυθαιρεσίες κάποιων, χωρίς να έχει έστω απολογηθεί κάποιος ποτέ για αυτό, πολύ δε περισσότερο να του καταλογισθούν ποσά εις βάρος της προσωπικής του περιουσίας;


ΥΓ. Για αυτούς που θα αισθανθούν ότι θίγονται από το άρθρο, ας βάλουν τον εαυτό τους στην θέση των άλλων που έχουν θιχθεί από όλες αυτές τις ενέργειες και μετά εντίμως με το χέρι στην καρδιά ας μιλήσουν.


Επίσης θα ήθελα να επισημάνω κάτι προς αυτούς που σχολιάζουν την υπόθεση Μήλου στο link: https://www.facebook.com/groups/79387355538/?fref=ts Κύριοι σχολιαστές ότι και να φοράς , φούστα, κιμονό, παντελόνι κλπ «δεν έχει καμία σημασία η φορεσιά αλλά τι έχεις κάτω από την αυτήν. Προφανώς εσείς ……….».
Καλημέρα σας και απ΄ όσο έμαθα ο ένας είναι και Δκτής προερχόμενος εκ της ΣΣΕ, άρα και μορφωμένος………….. Όσο για το επαγγελματίας και επιτήδειος, αν χρειασθεί θα το σχολιάσω άλλη φορά…………..


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ