Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδεχόμενο αδιεξοδο στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

20.11.2014 | 13:20
τελευταία ενημέρωση: 17:05

Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στη Βιένη, απέκλεισε σήμερα μια μετατροπή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Αράκ, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ατομικής βόμβας, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην αυστριακή πρωτεύουσα.


Το Ιράν ανακοίνωσε ήδη ότι έκανε τροποποιήσεις στον υπό κατασκευή αντιδραστήρα βαρέος ύδατος για να περιορίσει την ποσότητα του πλουτωνίου που μπορεί να παραχθεί σε αυτόν, την ώρα που οι Δυτικοί επιθυμούν η Τεχεράνη να εγκαταλείψει οριστικά το πρόγραμμά της.

"Όσον αφορά τον αντιδραστήρα του Αράκ, είπαμε ότι ήμαστε έτοιμοι να τον σχεδιάσουμε έτσι ώστε οι ανησυχίες να αρθούν. Το θέμα αυτό έχει ρυθμιστεί μέχρι ενός σημείου από τεχνικής πλευράς και δεν υπάρχει πλέον χώρος για επιπλέον διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Σαλεχί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα σήμερα στη Βιένη ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι το Ιράν δεν παρείχε εξηγήσεις ώστε η διεθνής υπηρεσία να διευκρινίσει εκκεμή ζητήματα στην απάντησή του σε ισχυρισμούς για πιθανή έρευνα ατομικής βόμβας και κάλεσε την Τεχεράνη να εντείνει τη συνεργασία με μια μακρόχρονη έρευνα.
«Ναι, θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όχι όμως σε μια οποιαδήποτε συμφωνία. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην ομάδα 5+1»
"Καλώ το Ιράν να αυξήσει τη συνεργασία του με την ΙΑΕΑ και να παρέχει εγκαίρως πρόσβαση σε κάθε σχετική πληροφόρηση, στοιχεία, εγκαταστάσεις, υλικό και προσωπικό", δήλωσε ο Αμάνο κατά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των 35 χωρών της ΙΑΕΑ. Στη Βιένη αναμένεται απόψε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να μετάσχει στις συνομιλίες με το Ιράν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χωρίς να διευκρινίσει πόσο θα παραμείνει ο υπουργός στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι αναγνώρισαν σήμερα ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Παραμένουν σημαντικά σημεία διαφωνίας», δήλωσε ο Φαμπιούς κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου στο Παρίσι με τον Κέρι, ο οποίος τόνισε πως συμμερίζεται την άποψη του Φαμπιούς.

Ο Αμερικανός υπουργός εξάλλου επισήμανε ότι οι μεγάλες δυνάμεις, η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) παραμένουν «ενωμένες» στην αναζήτηση μιας συμφωνίας με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Ναι, θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όχι όμως σε μια οποιαδήποτε συμφωνία. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην ομάδα 5+1» δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του.

Επιπλέον, ο Τζον Κέρι σημείωσε ότι δε διεξάγονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο μιας παράτασης των διαπραγματεύσεων με το Ιράν πέραν της καταληκτικής προθεσμίας της 24ης Νοεμβρίου.

«Δε συζητάμε για μια παράταση, διεξάγουμε διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία» είπε ο Κέρι στο Παρίσι προτού αναχωρήσει για τη Βιέννη για συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της ομάδας 5+1 με το Ιράν.

Σχετικά με τον επίμαχο αντιδραστήρα Αράκ

Ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ, 240 χλμ. νοτιο-δυτικά της Τεχεράνης, είναι ένα από τα σημεία στα οποία προσκόπτει η διαπραγμάτευση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), η οποία έχει στόχο την επίτευξη διπλωματικής συμφωνίας μέχρι την 24η Νοεμβρίου ώστε να τερματιστεί μια αντιπαράθεση 12 ετών σε σχέση με τις ατομικές δραστηριότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ πρότειναν την μετατροπή του σε αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, κάτι που απέρριψε η Τεχεράνη δηλώνοντας ότι ο αντιδραστήρας είναι ερευνητικός.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο αντιδραστήρας, που έχει τεθεί υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ θα υφίστατο αλλαγές προκειμένου να περιοριστεί η παραγωγή πλουτωνίου σε ένα κιλό ετησίως, έναντι οκτώ που προβλέπονταν αρχικά. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, χρειάζονται σχεδόν δέκα κιλά πλουτωνίου για την κατασκευή ατομικής βόμβας.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ