Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενισχύεται η FRONTEX στη Μεσόγειο από 8 χώρες της ΕΕ

14.10.2014 | 16:17
Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν πλοία και αεροπλάνα στη διάθεση της επιχείρησης Τρίτων, η οποία θα ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου να περιπολεί στα νερά της Μεσογείου και να σώζει μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανακοίνωσε σήμερα η Frontex.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τον έλεγχο των συνόρων, αρμόδια για τον συντονισμό της επιχείρησης Τρίτων η οποία τέθηκε υπό τη διοίκηση της Ιταλίας, επιθυμεί να αναπτύσσει κάθε μήνα έξι πλοία, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση.

Η Frontex θα βοηθήσει επίσης τις ιταλικές αρχές στη συλλογή πληροφοριών κατά την υποδοχή των μεταναστών με πέντε ομάδες ερευνητών από άλλες χώρες μέλη του χώρου Σένγκεν. «Βάσει της αποστολής της Frontex, βασικός στόχος της Τρίτων θα είναι ο έλεγχος των ναυτικών συνόρων, όμως θεωρούμε ότι η διάσωση ζωών θα παραμείνει η προτεραιότητα της επιχείρησης»
 
Η Γαλλία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Λιθουανία και η Μάλτα ανακοίνωσαν ότι έθεσαν στη διάθεση της Frontex διάφορα μέσα. Η υπηρεσία έχει προβλέψει έναν μηνιαίο προϋπολογισμό 2,9 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα για τις επιχειρήσεις αυτές.

Οι ομάδες που θα αναπτυχθούν στην Ιταλία για συλλέγουν πληροφορίες από τους μετανάστες θα αποτελούνται από πολίτες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, επεσήμανε η Frontex.

«Βάσει της αποστολής της Frontex, βασικός στόχος της Τρίτων θα είναι ο έλεγχος των ναυτικών συνόρων, όμως θεωρούμε ότι η διάσωση ζωών θα παραμείνει η προτεραιότητα της επιχείρησης», διαβεβαίωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Χιλ Αρίας Φερνάντεθ σε ανακοίνωσή του.

Η Τρίτων δεν θα αντικαταστήσει την επιχείρηση που διεξάγει ο ιταλικός στρατός στη Μεσόγειο για τον έλεγχο των συνόρων και τη διάσωση μεταναστών, τη Mare Nostrum, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τα μέσα που θα διαθέτει η Τρίτων είναι η πιο σημαντική αποστολή που έχει αναλάβει ως τώρα η Frontex. Αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, ενώ δεν έχει οριστεί κάποια καταληκτική ημερομηνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: Amnesty International
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ