Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ενισχύεται η δύναμη της ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ

25.06.2015 | 13:46
Σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NATO Response Force - NRF) έλαβαν την Τετάρτη οι υπουργοί Άμυνας κατά τη διάρκεια συνόδου στις Βρυξέλλες. «Κάναμε ένα βήμα μπροστά για την προσαρμογή του ΝΑΤΟ  στο περιβάλλον της ασφάλειας που αλλάζει» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να προσθέσει ότι «έχουμε κάνει μια σαφή πρόοδο».
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας αποφάσισαν την ενδυνάμωση του μεγέθους της ταχείας αντίδρασης όσον αφορά τις εναέριες, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις. Η NRF πλέον θα αποτελείται από 40,000 μέλη- προσωπικό, που θεωρείται σημαντική αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο αριθμό που έφθανε τα 13.000 άτομα. Στο πλαίσιο αυτό, πήραν μέτρα για την επιτάχυνση των στρατιωτικών δράσεων, ώστε μέσω του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης να προετοιμαστούν τα στρατεύματα.
Παράλληλα, οι Σύμμαχοι οριστικοποίησαν ορισμένες λεπτομέρειες για τις έξι μικρές έδρες που δημιουργούνται στην Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Λιθουανία την Πολωνία και την Ρουμανία. «Θα οριστούν 40 στελέχη στην κάθε χώρα και θα διαδρατίσουν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό, τις ασκήσεις καθώς και στις ενδεχόμενες δυνάμεις ενίσχυσης της Συμμαχίας» εξήγησε ο γενικός γραμματέας. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί αποφάσισαν την ίδρυση μιας νέας έδρας για την γρήγορη μεταφορά των στρατευμάτων, όταν παραστεί ανάγκη.
«Αξιολογούμε προσεκτικά τις συνέπειες των κινήσεων της Ρωσίας, γεγονός που συμπεριλαμβάνει και τις πυρηνικές δραστηριότητες» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας. «Το ΝΑΤΟ δεν θα παρασυρθεί σε μια κούρσα των εξοπλισμών, οφείλουμε όμως να διατηρήσουμε την ασφάλεια των χωρών μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ταχεία αντίδραση του ΝΑΤΟ είναι σε  επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς και ότι μέσα στο επόμενο χρόνο, θα μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε ενδεχόμενο.
Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί έκαναν μια ανασκόπηση των στοιχείων για τις αμυντικές δαπάνες, υπό την δέσμευση των μέλων της Συμμαχίας τον περασμένο Σεπτέμβριο να αυξηθούν οι δαπάνες μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ ενέκριναν επίσης ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της άμυνας της Μολδαβίας. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ