Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ένοπλες Δυνάμεις σε ρόλο πρωταγωνιστή κι όχι "μάλιστα κ.υπουργέ". Ποιος το είπε

23.11.2012 | 14:03
Για « Ένοπλες Δυνάμεις με ρόλο πρωταγωνιστή και όχι με ρόλο ‘μάλιστα Υπουργέ’ »,μίλησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την εισήγηση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στα πλαίσια εθιμοτυπικής επίσκεψης των σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Άμυνας στην Επιτροπή, αναφέρθηκε στο Αμυντικό Δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων και της στρατηγικής που καλούνται να υπηρετήσουν τα στελέχη τους. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι πρέπει να δοθούν όλα εκείνα τα κατάλληλα μέσα, ώστε το Αμυντικό-Αποτρεπτικό Δόγμα να υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, επίσης, τεκμηρίωσε την επείγουσα υποχρέωση να υπάρξει «συμμάζεμα» στα εξοπλιστικά προγράμματα, συνετή διαχείριση και, ταυτόχρονα, ένας λεπτομερής και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, διότι τα Ενιαία Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης (ΕΜΠΑΕ) έχουν πλέον αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα όσα εξαγγέλλουν. Μάλιστα, καυτηρίασε και την τακτική των εξοπλισμών, που ακολουθείται μέχρι σήμερα: «Στην περίπτωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας ο πωλητής είχε ρόλο και όχι ο πελάτης. Αντί οι ανάγκες της χώρας μας να υπαγορεύουν τις αγορές εξοπλισμών, συνέβαινε το αντίθετο, με αποτέλεσμα τις σκανδαλώδεις μίζες και τους πανάκριβους και αναποτελεσματικούς εξοπλισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής στάθηκε στην ανάγκη εξορθολογισμού της εσωτερικής οργανωτικής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναλυτικότερα, επικεντρώθηκε στην αναποτελεσματική διαχείριση του ικανού ανθρώπινου δυναμικού, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της συνταξιοδότησης του σε παραγωγική ηλικία. Παράλληλα, στηλίτευσε την απουσία σχεδιασμού για την αξιοποίηση στελεχών την επαύριον της συνταξιοδότησης τους και επανέφερε το ζήτημα της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προς όφελος των στελεχών τους.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Βαρβιτσιώτης περιέγραψε τον «ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο» που θεωρεί ότι πρέπει να έχει η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόνισε μάλιστα ότι οφείλει να έχει ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων και κάλεσε τους σπουδαστές, που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά που θα τη στελεχώσουν, να φέρουν μία διαφορετική νοοτροπία, πιο ενεργούς συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων. «Προσβλέπουμε σε εσάς, που αποτελείτε την αυριανή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, να λειτουργήσετε με νοοτροπία αντάξια του ρόλου που έχετε αναλάβει για την πατρίδα και όχι με τη λογική ‘μάλιστα κύριε Υπουργέ’. Μόνο έτσι θα προασπίσετε ουσιαστικά το κύρος, την αξιοπρέπεια και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ