Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Ιστορία

Επαναστρατιωτικοποίηση της Ρηνανίας: Ο Χίτλερ παίζει "τα ρέστα του" και οι Γαλλοβρετανοί "πάσο"

07.03.2019 | 07:00
Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την Ρηνανία σε όλη την ανατολική όχθη του Ρήνου. Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919 η κατοχή θα συνεχιζόταν.

Η συνθήκη που καθόριζε τρεις ζώνες κατοχής, οι οποίες επρόκειτο να εκκενωθούν από τα Συμμαχικά στρατεύματα πέντε, δέκα και τέλος 15 χρόνια μετά την επίσημη επικύρωση της Συνθήκης, η οποία έλαβε χώρα το 1920. Έτσι η κατοχή είχε σκοπό να διαρκέσει μέχρι το 1935.

Στην πραγματικότητα, τα τελευταία συμμαχικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη Γερμανία πέντε χρόνια πριν από την ημερομηνία αυτή, το 1930 σε ένδειξη καλής πίστης στην πολιτική της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και στη Συνθήκη του Λοκάρνο.

Η Συνθήκη των Βερσαλλιών επέβαλε επίσης την αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρης της περιοχής για να υπάρχει ουδέτερος χώρος μεταξύ της Γερμανίας από τη μία πλευρά και της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την άλλη πλευρά, πράγμα που σήμαινε ότι δεν επιτρεπόταν η ύπαρξη γερμανικών δυνάμεων μετά από την απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων.

Επιπλέον η συνθήκη προέβλεπε το δικαίωμα των Συμμάχων να ανακαταλάβουν τη περιοχή αν η Γερμανία παραβιάσει μονομερώς τη συνθήκη.

Η μεσοπολεμική Ρηνανία ήταν μία περιοχή Ανατολικά του ποταμού Ρήνου, που συγκέντρωνε τον ανθό της βαριάς Γερμανικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τη συνθήκη των Βερσαλλιών, βρισκόταν από το 1919 υπό το καθεστώς αποστρατικοποιημένης ζώνης και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια βρισκόταν υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή.

Η Γερμανία είχε μετά το 1935 τον πολιτικό έλεγχο της περιοχής αυτής, αλλά δεν είχε το δικαίωμα να εγκαταστήσει εκεί στρατιωτικές η αστυνομικές δυνάμεις

Κατά παράβαση της Συνθήκης των Βερσαλλιών και το πνεύμα του Συμφώνου του Λοκάρνο, η ναζιστική Γερμανία επαναστρατικοποίησε τη Ρηνανία σαν σήμερα, στις 7 Μαρτίου του 1936.

Η κατάληψη έγινε με πολύ μικρή στρατιωτική δύναμη και δεν έγινε καμία προσπάθεια να αποτραπεί, αν και οι Γάλλοι είχαν συντριπτική δύναμη γύρω από τη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 32.000 στρατιώτες και οπλισμένοι αστυνομικοί πέρασαν στη Ρηνανία, για πρώτη φορά έπειτα από 19 χρόνια.

Αυτή η διαταγή, θεωρείται η πρώτη επιθετική πράξη του τρίτου Ράϊχ και το πρελούδιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.. Η Γαλλία δεν μπορούσε να λειτουργήσει λόγω της πολιτικής αστάθειας της αυτή τη χρονική στιγμή και δεδομένου ότι η ενέργεια αυτή συνέβη σε ένα Σαββατοκύριακο, η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι κυβερνήσεις είδαν την αποστρατικοποίηση της Ρηνανίας ως τετελεσμένο γεγονός.

Ο Χίτλερ στη πραγματικότητα, πήρε μεγάλο ρίσκο όταν έστειλε τα στρατεύματά του στη Ρηνανία. Τους έδωσε εντολή να επιστρέψουν πίσω χωρίς καμία αντίσταση αν τους σταματούσε ο γαλλικός στρατός

Ο ίδιος ο Χίτλερ δήλωσε σχετικά:

«Οι σαράντα οκτώ ώρες μετά την πορεία στη Ρηνανία ήταν η πιο νευρικές στη ζωή μου. Αν οι Γάλλοι είχαν τότε εισβάλει στη Ρηνανία, θα έπρεπε να αποσυρθούμε με τις ουρές μας ανάμεσα στα σκέλια μας, καθώς οι στρατιωτικοί πόροι που είχαμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας ήταν εντελώς ανεπαρκείς, ακόμα και για μια μέτριας κλίμακας αντίσταση".

Ενώ τέλος, ο Γερμανός στρατηγός Heinz Guderian, στη διάρκεια ανάκρισης από Γάλλους αξιωματικούς μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε πως: "Αν εσείς οι Γάλλοι είχατε παρέμβει στην περιοχή της Ρηνανίας το 1936 θα μας είχατε κατατροπώσει και ο Χίτλερ θα είχε πέσει". 

Με πληροφορίες από: ww2.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ