Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Επεισόδιο ΚΦ "Αρματωλός : Το χρονικό - Η ΕΔΕ και το παρασκήνιο

04.05.2018 | 17:24
Πρώτη δημοσίευση: 2018-05-04 17:11:13
Τελευταία ενημέρωση: 2018-05-04 17:24:13

Το πάζλ του επεισοδίου προσπαθούν να συνθέσουν στο Πεντάγωνο ενόψει της ΕΔΕ που διατάχθηκε μετά το επεισόδιο με την κανονιοφόρο «Αρματωλός» και το τουρκικό εμπορικό πλοίο που διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (04.05.2018) ανοιχτά της Λέσβου. Στο μικροσκόπιο της ΕΔΕ μπαίνουν και οι ενέργειες του κυβερνήτη της ΚΦ Αρματωλός. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι : “ Λάβαμε πληροφορίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλοντικής ρύπανσης”. Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για το επεισόδιο και το παρασκήνιο γύρω από αυτό, σύμφωνα με  όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.


Ένορκη διοικητική εξέταση

Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει σε ένορκη διοικητική εξέταση και σε ειδική πραγματογνωμοσύνη για το συμβάν επακούμβησης, που συνέβη σήμερα (04.05.2018) τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου.

Μάλιστα, στο μικροσκόπιο της Ένορκης Διοικητικής Έρευνας που έχει διαταχθεί για το περιστατικό και θα διενεργηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων,θα μπουν και οι ενέργειες του Έλληνα κυβερνήτης στις οποίες, βάσει των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων, θα έπρεπε να είχε προβεί αλλά δεν το έπραξε.

Τουρκικό υπουργείο Μεταφορών: “Δεν υπάρχουν θύματα”

“Δεν υπάρχουν θύματα από τη σύγκρουση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου με ελληνικό πολεμικό πλοίο νωρίς σήμερα (04.05.2018) το πρωί στο Αιγαίο, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών.

“Λάβαμε πληροφορίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλοντικής ρύπανσης”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Το επικρατέστερο σενάριο

Να συνθέσουν το παζλ του επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου προσπαθούν στο Ελληνικό Πεντάγωνο. Εννέα ώρες μετά με την επακούμβηση της Κανονιοφόρου «Αρματωλός» από το τουρκικό εμπορικό πλοίο «ΚΑRΜΑΤΕ», και για τους επιτελείς φαίνεται πως το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο του ναυτικού ατυχήματος.

Ήδη εξετάζονται ενδελεχώς όλα τα στοιχεία, στίγματα και ίχνη τόσο της πορείας του τουρκικού πλοίου όσο και της κανονιοφόρου του Πολεμικού μας Ναυτικού. Όπως τόνιζαν υψηλόβαθμες πηγές ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, από την πορεία που έχει χαράξει «ΚΑRΜΑΤΕ», δεν προκύπτουν ούτε αποχρώσες ενδείξεις που να υποστηρίζουν το σενάριο της εσκεμμένης επακούμβησης.

Το παρασκήνιο

Παράλληλα, έντονο είναι το παρασκήνιο το οποίο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη με αφορμή την διαφαινόμενη απόφαση για αντικατάσταση του κυβερνήτη της Κανονιοφόρου Νικηφόρος μετά το επεισόδιο τα ξημερώματα νοτιανατολικά της Λέσβου με το τουρκικό εμπορικό πλοίο "Karmate".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτο χρόνο επικράτησαν δεύτερες σκέψεις για την αναγκαιότητα λήψης της συγκεκριμένης απόφασης άμεσα. Περισσότερα ΕΔΩ.

To χρονικό του επεισοδίου

Ο συναγερμός σήμανε στις τέσσερις τα ξημερώματα στο Αιγαίο όταν ένα εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία συγκρούστηκε με κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά της Λέσβου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν άλλες μονάδες, ωστόσο φαίνεται ότι το πολεμικό δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.

Οι ανόμοιες συγκρίσεις


Το περιστατικό θυμίζει εκείνο του πλοίου του Λιμενικού “Γαύδος” το οποίο εμβολίστηκε κοντά στα Ίμια από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής. Σε κάθε περίπτωση, πηγές ενημέρωσης απέρριπταν ως ανόμοια τη σύγκριση του σημερινού περιστατικού με εκείνο της Κανονιοφόρου Νικηφόρος και της τουρκικής ακταιωρού Ουμούτ.(UMUT). Τότε ο κυβερνήτης του πλοίου του Πολεμικού μας Ναυτικού είχε επιλέξει να διατηρήσει σταθερή πορεία έναντι των επικίνδυνων ελιγμών του τουρκικού πλοίου.


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ