Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20% κάτω οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία

18.02.2013 | 00:28
Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Πτώση των ξένων, άμεσων, επενδύσεων στην Τουρκία κατά 20% το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ανακοίνωσε, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών κ.  Zafer Caglayan, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet Daily News,  με τίτλο “Foreign investments fall in Turkey, says minister”.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε ομιλία κατά τη διάρκεια της 2ης συνεδρίασης των Εμπορικών Συμβούλων Ασίας-Ειρηνικού ο κ. Caglayan,  οι  ξένες επενδύσεις της Τουρκίας υποχώρησαν  κατά  12,4 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, μια μείωση κατά 20% και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενισχύσει το εμπόριο με χώρες της περιοχής αυτής. Οι περισσότερες επενδύσεις απ'ο την περιοχή Ασίας Ειρηνικού έγιναν από την Ιαπωνία και ακολουθεί η Μαλαισία.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκαν στα 6,6 δισ. δολάρια, μια αύξηση 30%το 2010  και 17%, το 2011, είπε. "Το ποσοστό των εξαγωγών παρέμεινε   ίδιο πέρυσι", πρόσθεσε. 

Ωστόσο, επεσήμανε τη διαφορά ότι ενώ η περιοχή κάνει το 30% των εξαγωγών του κόσμου, το μερίδιο των εξαγωγών της Τουρκίας στην περιοχή είναι μόλις 0,13%. Επίσης, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την περιοχή είναι μόνο 5,5% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Η Τουρκία θα πρέπει να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια, είπε. 

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει την ''απειλή'' Ερντογάν ότι η Τουρκία αν δεν μπει στην ΕΕ θα προσχωρήσει στον ''Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης'',  ο κ. Çağlayan τόνισε ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τα 6 μέλη του Οργανισμού αυτού, αυξήθηκαν από 1,6 δισ. δολάρια σε 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των ετών 2002 και 2012. Επίσης, οι εισαγωγές από αυτές τις χώρες αυξήθηκαν από 5,6 δισ. δολάρια σε  51 δισεκατομμύρια δολάρια  κατά την ίδια περίοδο. Η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει τις οικονομικές σχέσεις της με τις χώρες αυτές, οι οποίες αποτελούν το 16% του όγκου του εξωτερικού εμπορίου, είπε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ