Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιθέσεις, εκρήξεις και συνοπτικές εκτελέσεις στην Αν. Ουκρανία!

20.10.2014 | 19:04
Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε σήμερα το Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για μια επίθεση στα ρωσικά σύνορα που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο στρατιωτών.

Η δημαρχία του Ντονέτσκ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα εργοστάσιο χημικών που παράγει κυρίως εκρηκτικά και βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Η περιοχή αυτή, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, δεν είναι προσβάσιμη. Ρίψεις ρουκετών ακούγονται νωρίς το απόγευμα από την περιοχή του αεροδρομίου, ένα από τα κύρια σημεία έντασης μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Σεπτεμβρίου.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνοπτικές εκτελέσεις και ωμότητες διαπράττονται και από τις δύο πλευρές, τους φιλορώσους αυτονομιστές και τις δυνάμεις που είναι πιστές στο Κίεβο, όμως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κλίμακα των παραβιάσεων αυτών»

Ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ από την πλευρά του έκανε λόγο για μια έκρηξη σε ένα κτίριο όπου πραγματοποιούνταν μια συνάντηση στην οποία συμμετείχε. «Τρεις άνθρωποι υπέστησαν τραύματα από σπασμένα γυαλιά», δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Εξάλλου ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απώθησε δύο επιθέσεις στη γειτονική επαρχία Λουχάνσκ: μία κοντά στην πόλη Σμιλέ την οποία εξαπέλυσαν οι αυτονομιστές και μία δεύτερη στον μεθοριακό σταθμό Κράνσα Ταλίβκα κοντά στα ρωσικά σύνορα από μια ομάδα που προήλθε από τη ρωσική πλευρά. Από την τελευταία επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο ουκρανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Αντρίι Λισένκο.

Διεθνής Αμνηστία: Τόσο ο ουκρανικός στρατός όσο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες διαπράττουν ωμότητες

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις που είναι πιστές στο Κίεβο, αλλά και τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι ευθύνονται για συνοπτικές εκτελέσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση βρήκε στοιχεία για αυθαίρετες εκτελέσεις που παραμένουν «ατιμώρητες και από τις δύο πλευρές, αλλά όχι στην κλίμακα που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης και οι ρωσικές αρχές» σε ό,τι αφορά τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με έκθεσή της που παρουσιάστηκε σήμερα στο Κίεβο.

Η Διεθνής Αμνηστία ερεύνησε κυρίως τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ένα ορυχείο κοντά στο χωριό Νίζνια Κρίνκα στους οποίους βρέθηκαν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, 400 πτώματα.

Η μκο που μετέβη στο σημείο λίγο μετά τις καταγγελίες του ρωσικού υπουργού εντόπισε εννέα πτώματα στους τάφους αυτούς και «στοιχεία για την εμπλοκή των δυνάμεων που είναι πιστές στο Κίεβο στον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων», μεταξύ αυτών και ένας κάτοικος της περιοχής.

Μετά την εκταφή των πτωμάτων φάνηκε ότι ο κάτοικος αυτός είχε τα χέρια δεμένα στην πλάτη όταν σκοτώθηκε, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία τον χαρακτήρισε «θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης» από τις ουκρανικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν στην περιοχή. Ο άνδρας αυτός, ηλικίας 21 ετών, τάχθηκε υπέρ των αυτονομιστών ανταρτών όμως δεν συμμετείχε ποτέ σε μάχες, υπογράμμισε η Τερέσα Μάζουρ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουκρανία.

Το Κίεβο νωρίτερα είχε απορρίψει τις κατηγορίες σχετικά με την εμπλοκή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στους φόνους στο Νίζνια Κρίνκα χαρακτηρίζοντάς τις «πρόκληση».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνοπτικές εκτελέσεις και ωμότητες διαπράττονται και από τις δύο πλευρές, τους φιλορώσους αυτονομιστές και τις δυνάμεις που είναι πιστές στο Κίεβο, όμως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κλίμακα των παραβιάσεων αυτών», υπογραμμίζει η μκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ