Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση αυτοκτονίας κατά του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ

13.08.2014 | 16:36
Βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε σημείο ελέγχου κοντά στο σπίτι του νέου πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε σημείο ελέγχου στη Βαγδάτη κοντά στο σπίτι του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ανέφεραν δυο πηγές της τοπικής αστυνομίας καθώς και ιρακινά μέσα ενημέρωσης. «Ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε σε ένα σημείο ελέγχου που οδηγεί στο σπίτι του πρωθυπουργού», είπε μια από τις αστυνομικές πηγές. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με πιθανές ανθρώπινες απώλειες από την επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας ενώ και οι υπεύθυνοι στο γραφείο του πρωθυπουργού Αμπάντι δεν θέλησαν να σχολιάσουν την επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, διορίστηκε σε αυτή τα θέση από τον ιρακινό πρόεδρο γιατί θεωρείται ως ένας μετριοπαθής σιίτης πολιτικός σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Νούρι αλ-Μαλίκι, που θεωρείται αυταρχικός και με βαθύ θρησκευτικό σιιτικό υπόβαθρο, που για πολλούς οδηγούσε το Ιράκ σε κλίμα πόλωσης και ενώ η χώρα αντιμετωπίζει την απειλή των σουνιτών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αλ Μαλίκι που καταδίκασε τον διορισμό του Αμπάντι και αρχικά είπε ότι «θα διορθώσει το πρόβλημα», φάνηκε να υπαναχωρεί, προτρέποντας τις δυνάμεις ασφαλείας να μείνουν έξω από την πολιτική. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι εξέφρασε σήμερα την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε μετά το διορισμό από τον ιρακινό πρόεδρο ενός αντιπάλου του, του Χάιντερ αλ-Αμπάντι, για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. "Επιβεβαιώνω πως η (απερχόμενη) κυβέρνηση παραμένει και δεν θα αντικατασταθεί χωρίς απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου", δήλωσε κατά την εβδομαδιαία τηλεοπτική ομιλία του ο Μάλικι, ο οποίος θεωρεί πως έχει τη νομιμοποίηση για μια τρίτη θητεία. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο διορισμός του Χάιντερ αλ-Αμπάντι για να τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία παραβιάζει το σύνταγμα και "δεν έχει καμιά αξία".

Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε σήμερα πως ο Αμπάντι εργάζεται για το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου και την εκπόνηση ενός κυβερνητικού προγράμματος σε συμφωνία με άλλους πολιτικούς συνασπισμούς. Όμως ο Μάλικι έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παραμερίσει έπειτα από οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία. Επικριτές έχουν κατηγορήσει αυτόν τον ισλαμιστή σιίτη ότι στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του περιθωριοποίησε την άλλοτε κυρίαρχη κοινότητα των σουνιτών μουσουλμάνων της χώρας και ως εκ τούτου επιδείνωσε την κρίση.Η Ουάσιγκτον απέστειλε στο Ιράκ επιπλέον 130 άτομα στρατιωτικό προσωπικό

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει στείλει επιπλέον 130 άτομα στρατιωτικό προσωπικό στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χάγκελ την Τρίτη, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να βοηθήσει το Ιράκ να αντιμετωπίσει την απειλή που τίθεται από τους σκληροπυρηνικούς αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βρετανία θα μεταφέρει στρατιωτικό υλικό στους Κούρδους του Ιράκ


Οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατιωτικό τους προσωπικό στο Ιράκ

Τζιχαντιστές σκορπούν το φόβο στα Βαλκάνια


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ