Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με χημικά στη Συρία - 6 νεκροί

17.03.2015 | 12:36
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι κυβερνητικά στρατεύματα πραγματοποίησαν επίθεση με χημικά, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία και γιατροί ανήρτησαν βίντεο που δείχνουν μικρά παιδιά να υποφέρουν με σοβαρά συμπτώματα ασφυξίας.

Η συριακή κυβέρνηση παλαιότερα απέρριψε κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες έκανε χρήση χημικών όπλων στον τετραετή αυτόν πόλεμο. Συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφόρηση για την επίθεση αυτή που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στο χωριό Σαρμίν της επαρχίας Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που επικαλείται ιατρικές πηγές, ανάμεσα στους έξι νεκρούς είναι ένας άνδρας, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους οι οποίοι πέθαναν μετά τη διαρροή χημικού αερίου από βόμβες-βαρέλια και ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε πιθανόν ήταν αέριο χλωρίου.

Δεκάδες ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή, προσθέτει το Παρατηρητήριο που βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε όλη τη χώρα και εδρεύει στη Βρετανία.

Επιπλέον οι ερευνητές του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία δήλωσαν σήμερα έτοιμοι να μοιραστούν τις μυστικές λίστες που διαθέτουν με τα ονόματα υπόπτων με τις διωκτικές αρχές που προετοιμάζουν τις υποθέσεις.
Ο Πάουλο Πινιέιρο, ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία, κάλεσε τις εθνικές αρχές να έρθουν σε επαφή με τους ανεξάρτητους ερευνητές, οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν συντάξει πέντε εμπιστευτικές λίστες.

"Αυτή τη στιγμή μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα στην αναζήτηση του δικαίου μέσω στοχευμένων αποκαλύψεων. Θα μοιραστούμε ονόματα και πληροφορίες για συγκεκριμένους φερόμενους ως ενόχους (για εγκλήματα πολέμου) με τις εισαγγελικές αρχές που προετοιμάζουν τις υποθέσεις για να παρουσιαστούν ενώπιον ενός ικανού και αμερόληπτου δικαστικού σώματος", είπε ο Πινιέιρο στο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ