Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικίνδυνη "γήρανση" των Ειδικών Δυνάμεων - Σε ποια μονάδα ο μέσος όρος ηλικίας έφθασε τα 30!

10.10.2013 | 00:01
“Φρεσκάρισμα” στις Ειδικές Δυνάμεις και ειδικά στη ΜΥΚ όπου ο μέσος όρος ηλικίας έχει πια φθάσει τα 30 (!) επιχειρείται μέσω των “νομοθετικών ρυθμίσεων για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης”,για τους οποίους μίλησε στην Επιτροπή Εξωτερικών και ΄Αμυνας της Βουλής ο ΥΕΘΑ.

Ο Αβραμόπουλος είπε ότι αυτές οι ρυθμίσεις “αφορούν εξιδεικευμένα στελέχη και άριστους επαγγελματίες”.

Σε πρώτη φάση οι ρυθμίσεις για τους ΟΒΑ θα αφορούν όχι περισσότερους από 50 , οι οποίοι προορίζονται για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Το θέμα της “γήρανσης” σε μονάδες όπως η ΜΥΚ -και όχι μόνο- απασχολεί εδώ και πολύ καιρό την στρατιωτική ηγεσία η οποία το είχε θέσει στους πολλούς ΥΕΘΑ που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Άμυνας. Το πρόβλημα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι τώρα που γίνεται η αρχή θα υπάρξει και συνέχεια. Πως θα γίνουν όμως οι προσλήψεις των ΟΒΑ;

Τι προβλέπει νομοσχέδιο 

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά «Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης» το οποίο έχει ετοιμάσει το ΓΕΕΘΑ .

Δυνατότητα πρόσληψης θα έχουν:

- Όσοι από τους οπλίτες ή έφεδρους δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς, κατά τη διάρκεια της εκπλήρωσης της στρατιωτικής τους υποχρέωσης, από το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων και τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών ή τη Σχολή Υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, ανακατατάσσονται ή επανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο τριών ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στον Στρατό Ξηράς ή το Πολεμικό Ναυτικό, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από τον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή στην εφεδρεία του οποίου ανήκουν, εφόσον δεν παρήλθε ανά έτος από την ημερομηνία οριστικής απόλυσής τους.

- Οι ενδιαφερόμενοι βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες που εκπληρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να ζητήσουν παράταση της ανακατάταξης ή της επανακατάταξής τους μέχρι δύο ακόμη φορές, διάρκειας πέντε ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας η καθεμία. Η ανακατάταξη και η επανακατάταξη των ως άνω οπλιτών και εφέδρων, αντίστοιχα, γίνεται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας έπειτα από εισήγηση του ενδιαφερόμενου Γενικού Επιτελείου και πρόταση του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.

- Με κοινή απόφαση των υπουργών Άμυνας και Οικονομικών, ορίζεται ο αριθμός των ανακατατασσόμενων οπλιτών και των επανακατατασσόμενων εφέδρων για κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων. Προτεραιότητα δίνεται στην ικανοποίηση των αναγκών των μονάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

- Ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων δεν θα υπερβαίνει τους 50 για όλους τους κλάδους.

- Η επαγγελματική καριέρα των κομάντος πενταετούς θητείας θα διακόπτεται αυτόματα εφόσον κριθούν από αρμόδια υγειονομική επιτροπή ικανοί κατηγορίας δευτέρας (Ι2). Απολυόμενοι μεταφέρονται στην εφεδρεία του κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο υπηρέτησαν ως οπλίτες βραχείας περιόδου, εφόσον η υπηρεσία τους αυτή είχε διάρκεια τουλάχιστον ένα έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ελληνοαμερικανική άσκηση - Φωτογραφίες


Κείμενο δυναμίτης από αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων για το πως αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί τις Ένοπλες Δυνάμεις 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ