Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία

22.01.2015 | 09:30
Επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί, σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αναμένεται να έχει συνομιλίες, στη Σόφια, με τη βουλγαρική ηγεσία.
Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και Μπόικο Μπορίσοφ αντίστοιχα, αλλά και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Ντάνιελ Μίτοφ και Νικολάι Νέντσεφ.

"Η επίσκεψη δεν σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα- εντάσσεται στα σχέδια του Γενικού Γραμματέα να επισκεφθεί όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ" δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.
"Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Βουλγαρία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών, τις οποίες επισκέπτεται (ο κ. Στόλτενμπεργκ) από την εκλογή του, τον περασμένο Οκτώβριο" υπογράμμισε η κ. Ρομέρο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Σόφια αναμένεται να βρεθούν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπο το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να θέσει στη βουλγαρική ηγεσία και συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η αύξηση των δαπανών για την άμυνα, που το ΝΑΤΟ θεωρεί πως θα πρέπει να ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας - μέλους ως το 2020 (σ.σ. στη Βουλγαρία, οι δαπάνες για την άμυνα αναλογούν στο 1,3% του ΑΕΠ).

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας συμφώνησε, πέρυσι, πως η Σόφια θα πρέπει να προσπαθήσει να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή της προς το ΝΑΤΟ, αλλά ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αρνήθηκε να προβεί, φέτος, σε αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για κάτι τέτοιο.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ το 2014, διαδεχόμενος τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ