Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη Ερντογάν: Ιπτάμενο "παλάτι" το "Air Force One" του "σουλτάνου"

07.12.2017 | 09:28
Ιπτάμενο "παλάτι" είναι το «τουρκικό Air Force One» με το οποίο θα ταξιδέψει στη χώρα μας ο "σουλτάνος" Ερντογάν. 

Το υπερπολυτελές VIP αεροσκάφος Airbus A340-500 του ανατραπέντα πρώην δικτάτορα της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, είχε αγοράσει η τουρκική κυβέρνηση για να το χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περυσι τέτοια εποχή.

Οπως είχε γίνει γνωστό από δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το τίμημα που είχε καταβάλλει η κυβέρνηση για την αγορά του ανήλθε στα 72,5 εκατ. ευρώ, και με αυτήν την τιμή θεωρείτο… κελεπούρι.Ο Μπεν Αλι είχε αγοράσει το συγκεκριμένο Airbus A340-500 το 2009 έναντι 250 εκατ. ευρώ και είχε αναθέσει την πολυτελή διακόσμησή του στον οίκο Louis Vuitton. Εχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κατά μέσο όρο 50 προσκεκλημένους του προέδρου, οι οποίοι ταξιδεύουν σε καθίσματα που μετατρέπονται σε κρεβάτια.


O συνολικός χώρος για τους επιβάτες είναι 140 τ.μ. και διαιρείται σε 6 τμήματα (γραφείο, αίθουσα συσκέψεων, χώρους ανάπαυσης κ.λπ.).Μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις χωρίς διακοπή προς όλα τα μέρη του πλανήτη καθότι έχει αυτονομία 17.700 χλμ.


Ο ίδιος ο Μπεν Αλι δεν ευτύχησε να χρησιμοποιήσει το πολυτελές αεροσκάφος, καθώς τον πρόλαβε η επανάσταση που τον ανέτρεψε το 2010, έπειτα από 23 χρόνια άσκησης σιδηράς εξουσίας. Εκτοτε, το αεροσκάφος παρέμενε σταθμευμένο στο αεροδρόμιο του Μπορντό.

Μετά την αγορά του από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζη για τις απαραίτητες επισκευές και συντήρηση, προτού αρχίσει το ταξίδι του για την Αγκυρα.

Το συγκεκριμένο Airbus A340-500 είναι το τρίτο Airbus και το 11ο αεροσκάφος στον VIP αεροπορικό στόλο της γειτονικής χώρας και τρία ελικόπτερα μεταφοράς υψηλών προσώπων (Sikorsky S-92).

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ