Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Επιθετικά αεροσκάφη Super Tucano στην Νιγηρία για την μάχη κατά του "Μπόκο Χαράμ"

11.04.2017 | 18:32
Η απόκτηση αεροσκαφών του τύπου από την Νιγηρία είχε αποφασισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα, ωστόσο δεν είχε υλοποιηθεί καθώς την ημέρα που το σχετικό αίτημα προωθείτο για έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο, η νιγηριανή Αεροπορία βομβάρδισε κατά λάθος στα βορειοανατολικά της χώρας καταυλισμό προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τους φανατικούς της "Μπόκο Χαράμ" με ολέθρια αποτελέσματα: περίπου 90 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά έχασαν τότε την ζωή τους.

Η πώληση δώδεκα Super Tucano αξίας 600 εκατ. δολαρίων στην νιγηριανή κυβέρνηση θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Βασισμένο στο ΕMB-314 της βραζιλιάνικης Embraer, το A-29 Super Tucano κρίνεται ιδανικό για επιχειρήσεις κατά ανταρτών καθώς μπορεί να φέρει μια εντυπωσιακή ποικιλία όπλων (βόμβες γενικής χρήσης Mk 81, Mk 82 και M-117, καλάθους ρουκετών διαφόρων τύπων, ατρακτίδια πολυβόλων, πυραύλους AGM-65 Maverick και βλήματα αέρος-αέρος AIL-9L ή Python 3/4 για αυτοπροστασία) ακόμη και εξελιγμένα πυρομαχικά όπως βόμβες κατευθυνόμενες από λέϊζερ Paveway II. 

Στροβιλοελικοφόρα με απόθεμα ισχύος, ικανά να επιχειρούν από απομακρυσμένους, μη στρωμένους διαδρόμους και με δυνατότητα ανάληψης αποστολών επιτήρησης και επίθεσης, τα Super Tucano που αναπτύχθηκαν το 2010 στο Αφγανιστάν χαρακτηρίσθηκαν από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς ως "game changer". Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters πάντως, τα αεροσκάφη που θα παραλάβει η Νιγηρία θα φέρουν μόνο "πολύ βασικό εξοπλισμό". 
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ