Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Επιτροπές και επιτροπάτα" ή πως να ρίχνεις στάχτη στα μάτια για τους εξοπλισμούς

30.03.2014 | 00:01
Του Κων. Φράγκου *

Οι Έλληνες θελήσαντες
να διαβούν τον Αίμον
συνέστησαν επιτροπήν
Ξάνθoν, Κρασάν και Κρέμμον**
Δ. Σούτσος

Στην κορυφή της Ευρώπης και του Πλανήτη βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με την διαφθορά και την αδιαφάνεια.
Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί μας, γελοιοποιούμενοι, είναι οι μεγαλύτεροι «κατασκευαστές» βαρύγδουπων, κενών εξαγγελιών, τσιτάτων και αφορισμών.
Το μαχαίρι, θα φθάσει στο κόκκαλο.
Όλα στο φως.
Καθαρά χέρια....
Επιτέλους, χρειάζεται διαύγεια και θα το κάνουμε πράξη...
Οι νταβατζήδες θα οδηγηθούν στο εδώλιο.
Παράλληλα, ενώ δεν γίνεται το παραμικρό για τη βελτίωση της κατάστασης ανεχόμαστε δόλιους και υπεύθυνους της κατάντιας να μας κάνουν, προκλητικά, μαθήματα....πατριωτισμού.
Ο Μέγας υπόλογος των Ολυμπιακών και εξοπλιστικών οργίων κ. Κ. Σημίτης δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται και να μας νουθετεί χωρίς ποτέ να κάνει μια αυτοκριτική των ολέθριων έργων του. Φιλότιμο μηδέν!
Ο έτερος, μέγας υπόλογος, κ. Κων. Καραμανλής δεν αποπειράται να μας νουθετήσει αλλά σιωπά «χαμογελών». Ομοίως...
Μας νουθετεί, επίσης, και ο μοιραίος υπουργός Οικονομικών του Σημιτισμού κ. Ν. Χριστοδουλάκης που τίναξε, με τα δάνεια, τη Χώρα στον αέρα ενώ ο αντίστοιχος του Καραμανλισμού κ. Ι. Παπαθανασίου διορίζεται, μεγαλοπρεπώς, Πρόεδρος στα ΕΛΠΕ με μισθό (καθαρά) άνω των 100.000 € ετησίως(το ¨ακαθάριστο¨ του Α/ΓΕΕΘΑ δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ).
Ο κ. Γ. Παπαντωνίου οργανώνει σεμινάρια προβληματισμού για τα οικονομικά!!

Πέραν των φαύλων πολιτικών ενεργούν οι διαβρωμένοι και πωρωμένοι δημοσιογράφοι. Είναι παρεούλα. Κανείς δεν ξεχνάει τα περίφημα pay – rolls, δηλαδή το καλαμπόκι, που τάϊζαν οι Υπουργοί τα παπαγαλάκια τους για να τιτιβίζουν χειροκροτώντας τις ανομίες τους.
Τα ίδια κυκλώματα και η διαπλοκή δημιουργούν μία άλλη κατηγορία ευγενών προνομιούχων κορυφής που ανακυκλώνονται στις ίδιες θέσεις – κλειδιά. Είναι οι φυσιογνωμίες του κατεστημένου, του establishment, που έλεγε ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου που κι αυτός το ευλόγησε. Η λεγόμενη ελίτ. Αυτοί υποδύονται τους «θεματοφύλακες» και «ανησυχούντες» αυτοπροτεινόμενοι ως εισηγητές θεραπευτικών λύσεων της διαφθοράς και ανόδου της διαφάνειας. Είναι συγκινητικοί.

Υπεύθυνος πολιτικός και αποφάσεις
Ο συνετός Ηγεμόνας (Υπουργός) πρέπει
να επιλέγει συμβούλους και να τους ρωτάει
για όλα, ν’ ακούει τη γνώμη τους αλλά μετά
ν’ αποφασίζει αυτός όπως νομίζει.
Αυτός έχει την ευθύνη.
Ν. Μακιαβέλι (Ο Ηγεμόνας)
Αυτός, λοιπόν, ο Υπουργός έχει την ευθύνη και όχι διάφορες επιτροπές ή επιτροπάτα στα οποία ο Υπουργός παραπέμπει το θέμα.
Στις ΗΠΑ δεν προχωράει κανείς στην κορυφή, πολιτικός ή στρατιωτικός, αν δεν είναι DECISION MAKER δηλαδή δεν λαμβάνει αποφάσεις.
Οι Επιτροπές και τα Επιτροπάτα συγκροτούνται μόνο και μόνο για να επιτυγχάνεται η διάχυση των ευθυνών. Να μην βρίσκεται ποτέ ο Υπεύθυνος. Έχω πολλά – πάμπολλα τέτοια παραδείγματα ανευθυνότητας. Θα αναφέρω μόνο τρία.
Ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος επικαλείται το Πολυμελές ΚΥΣΕΑ για να μοιράσει τις ευθύνες των σκανδάλων. Το πολυπλόκαμο αυτό όργανο κατασκευάσθηκε, ασφαλώς και οπωσδήποτε, για την διάχυση ευθυνών αλλά βόλευε αρχικά τον κ. Υπουργό.
Όταν προ ετών δημιουργήθηκε, καλώς ή κακώς, πρόβλημα στην προμήθεια τρόλεϊ και λεωφορείων ο τότε Υπουργός Μεταφορών κ. Χ. Βερελής οργίσθηκε, δήλωσε ότι δεν έχει ανάμειξη στο θέμα γιατί οι αποφάσεις ελήφθησαν από διακομματική Επιτροπή με συμμετοχή εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και 4 Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, καθώς και μελών του Ελεγκτικού Συνέδριου. Ένα τέλειο σκηνικό – αλαλούμ, εύκολα χειραγωγούμενων ανθρώπων και εύκολα προσεγγιζόμενων από λαμόγια. Την απόφαση, όμως, υπέγραψε ο Υπουργός.
Ο κ. Ε. Βενιζέλος, «διαπρεπής» και τελείως αποτυχών Υπουργός Άμυνας, αποφάνθηκε ότι δεν του έφθανε, για την επιδιωκόμενη διάχυση των ευθυνών, το ανυπόληπτο ΚΥΣΕΑ αλλά προχώρησε σε συγκρότηση επιτροπάτων της Βουλής τα οποία εκαλούντο, μέσα σε 2-3 ώρες, αφού θ’ άκουγαν την μακροσκελή εισήγηση του Υπουργού, να ευλογήσουν τις εισηγήσεις του. Οπότε, εύκολα, ο κ. Ε. Β. κραύγαζε «Όλα γίνονται με πλήρη διαφάνεια, με έγκριση της Βουλής». Ο υπεύθυνος Υπουργός ξεγλυστράει εντελώς....ανεύθυνα. Ο κ. Ε.Β. δε για την σκανδαλώδη προμήθεια των 2 Υ/Β 214 προχώρησε ακόμη περισσότερο. Έκανε Νόμο (για πρώτη φορά στην ιστορία των προμηθειών) και υποχρέωσε την Γεωργακική πλειοψηφία να τον ψηφίσει. Ψάξτε ή βρείτε υπεύθυνους. «Η σύσταση επιτροπής γίνεται για διάχυση ευθυνών ώστε να μην μπορεί να προσδιορισθεί με βεβαιότητα ποιος τελικά, χειραγωγήθηκε» παρατηρεί σωστά ο κ. Π. Κορωναίος (Ελευθ. 15-2-2014).

Απάντηση σε μια άποψη
Επιτροπή είναι μια ομάδα προσώπων που
χωριστά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα
και συλλογικά μπορεί ν’ αποφασίσουν ότι
τους υπαγορεύσουν ή ότι τίποτα δεν γίνεται.
Ζωρζ Κλεμανσώ
τ. Πρωθ. Γαλλίας
Στις 22-01-14 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ άρθρο του κ. Κων. Μπακούρη, Προέδρου του Οργανισμού Διεθνής Διαφάνεια – ΕΛΛΑΣ (TRANSPARENCY INT) και τέως Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής με τίτλο: «Η διαφθορά στην Άμυνα». Σ’ αυτό ο κ. Κ. Μπακούρης αφού έκανε μία θεωρητική ανασκόπηση θέματος παγκοσμίως κατέληξε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα στον τομέα αυτό. Ο αρθρογράφος, καίτοι κατέχει διαδοχικές θέσεις σε μεγάλους Κρατικούς Οργανισμούς, δεν είχε ποτέ ούτε πείρα, ούτε επαφή με την ιδιαιτερότητα της χολέρας της διαφθοράς που κατασπάραξε στην Ελλάδα τις Ε.Δ. και φθάσαμε εδώ.
Που κατέληξε, μετά μακρά ανάλυση; Τι θεραπεία πρότεινε; Ιδού το μοναδικό φάρμακο που απεκάλυψε ο κ. Μπακούρης. Έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ε.Μεϊμαράκη, διαπρέψαντα στο Υπουργείο Αμύνης και γνωστό για την απραξία και αβουλία του, να δημιουργήσει διακομματικές Επιτροπές και Ομάδες Εμπειρογνωμόνων για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο των Εξοπλισμών, πριν αποφασισθούν.
Κοντολογίς, προχώρησε ακόμη ένα βήμα στην καθιέρωση κι άλλων μηχανισμών διάχυσης των ευθυνών και τροχοπέδησης των αποφάσεων, που θα κάνουν το πωρωμένο σύστημα περισσότερο αδιαφανές ώστε, τελικά, να μην μπορεί να εντοπισθεί προς αυτό υπεύθυνος για μια σκανδαλώδη προμήθεια. Ο ένας θα δείχνει τον άλλο και ο υπεύθυνος Υπουργός θα έχει την ουρίτσα του έξω δείχνοντας την Βουλή.
Έκανα, αμέσως, μία απάντηση «σεμνή» αλλά πλήρως τεκμηριωμένη στην Εφημερίδα αλλά δεν ευτύχησε να δει το φως της δημοσιότητας. Δεν έπρεπε να αμφισβητηθεί ο ειδήμων κ. Μπακούρης...
Έγραψα ότι το σημερινό σύστημα είναι νοσογόνο, χρεωκοπημένο και αναδείχθηκε πολλαπλασιαστής της διαφθοράς για 3 λόγους:
Την διάχυση ευθυνών.
Την ανυπαρξία θεσμών.
Την ύπαρξη προκλητικών διατάξεων προστασίας των κλεπτών πολιτικών και συνεργατών τους.
Η διάχυση ευθυνών αρχίζει από το πολυπληθές περιβόητο και ανυπόληπτο, όπως κατέληξε, ΚΥΣΕΑ και φθάνει στα Επιτροπάτα και τους Νόμους περί Προμηθειών (3978/11) του κ. Ε. Βενιζέλου με τους οποίους η ευθύνη χάνεται. Δεν την βρίσκεις όσο να ψάξεις. Αυτόν τον Νόμο, που οι πάντες λοιδωρούν, ο κ. Κ. Μπακούρης τον επαινεί (τον έχει διαβάσει; Έχει γνώση το τι συμβαίνει στις προμήθειες των ΕΔ;) ενώ δεν ομιλεί καθόλου περί κατάργησης του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος, έργο κι αυτό του κ. Ε.Βενιζέλου, που απαλλάσει τους Υπουργούς από ευθύνες ληστειών τους.
Δεν θα αναφερθώ στην ανάγκη στελέχωσης των θέσεων – κλειδιών των εξοπλισμών από πρόσωπα έντιμα, επαρκή, ειδικά και όχι από μανδαρίνους ή κοθόρνους του κόμματος.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς και την ανάδειξη της διαφάνειας δεν θέλει επιτροπές και επιτροπάτα αλλά ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ, ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.
Σε συνέντευξή του στην Κ. (23-4-14) ο κ. Ι. Τέντες Εθνικός Συντονιστής κατά της διαφθοράς δηλώνει: «Έχω συναντηθεί με την Υπουργό Άμυνας και αποφασίσθηκε η συγκρότηση ομάδας για τους τομείς που περικλείουν υψηλό κίνδυνο διαφθοράς...». Με όλο το σεβασμό, κ. Εισαγγελέα, τι την θέλετε την ομάδα όταν δεν φροντίζετε για τους θεσμούς και την στελέχωση των θέσεων υψηλού κινδύνου με αξιόπιστα πρόσωπα; Έλεγχος, οπωσδήποτε, των πεπραγμένων αλλά οι Επιτροπές και ομάδες βλάπτουν περισσότερο παρά ωφελούν.
** Σημερινή παραλλαγή στο ευφυές τσιτάτο του Σούτσου θα έλεγε: «Το Υπουργείο Άμυνας θέλησαν ν’ αγοράσει βίδα συνέστησε Κοινοβουλευτική Επιτροπή υπό τον....Κατσαβίδα ».


Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά


Διαβάστε ακόμη:

Η "εισαγόμενη διαφθορά" στους εξοπλισμούς ξεκίνησε ...το 1824! Απίστευτες ιστορίες μίζας


Επάγγελμα "πατριώτης"! Οι αγορές εξοπλισμών μετά από τα Ίμια με αριθμούς και ερωτήματα


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ