Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Επιχείρηση Προπαγάνδα: Η Πιόνγκγιάνγκ "διαρρέει" τα σχέδια νέων πυραύλων - ΦΩΤΟ

25.08.2017 | 06:11
του Αλέξανδρου Θεολόγου

Η επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Αμυντικών Επιστημών από τον “Υπέρτατο Ηγέτη” Κιμ Γιονγκ Ουν “αποκάλυψε” τα σχέδια δύο νέων τύπων βαλλιστικών πυραύλων -των Hwasong-13 και Pukguksong-3. Ο πρώτος φαίνεται να είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος (ICBM) τριών σταδίων ενώ ο άλλος, παρόλο που τον κρύβουν κάπως οι παριστάμενοι αξιωματούχοι, μοιάζει να είναι μια νέα έκδοση βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχια (SLBM).

Το γεγονός και μόνο ότι οι φωτογραφίες της προσεκτικά ενορχηστρωμένης επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ Ουν προέρχονται από το βορειοκορεατικό -κρατικό- ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, αρκεί για να βάλει κάποιον σε σκέψεις για την... “αποκάλυψη” άκρως απόρρητων πυραύλων. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Πιόνγκγιάνγκ “διαρρέει” πληροφορίες για σημαντικές εξελίξεις με την μορφή φωτογραφιών σε δεύτερο πλάνο, τραβηγμένων “κατά λάθος”. Πρόκειται για μια προσφιλής μέθοδος του καθεστώτος για την επίδειξη της στρατιωτικής του ισχύος ή για την αποστολή μηνυμάτων με... νόημα στους αντιπάλους του, επισημαίνουν αναλυτές στο BBC.


Σύσκεψη με υψηλόβαθμους αξιωματικούς με φόντο... δορυφορική φωτογραφία της αμερικανικής βάσης στο Γκουάμ.

Η δημοσιοποίηση της επίσκεψης του “Υπέρτατου Ηγέτη” την τρίτη ημέρα διεξαγωγής των μεγάλων αμερικανο-νοτιοκορεατικών γυμνασίων Ulchi Freedom Guardian μόνο τυχαία δεν είναι. Για την ακρίβεια, είναι μια ξεκάθαρη προειδοποίηση.

Η Βόρεια Κορέα έχει ιστορία στο να επιδεικνύει το οπλοστάσιό της, είτε αληθινά όπλα είτε σχέδιά τους, μέσω των κρατικών ΜΜΕ στον κόσμο, εξηγεί ο Σιν Τζονγκ-γου του Κορεατικού Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας στην νοτιοκορεατική εφημερίδα Joong Ang Ilbo. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ Γιόνγκ Ουν έδωσε εντολή στους επιστήμονες για την παραγωγή περισσοτέρων πυραυλοκινητήρων στερεών προωθητικών καυσίμων και πολεμικών κεφαλών για τους βαλλιστικούς του πυραύλους.

Επιθεώρηση αυτοκινούμενου φορέα-εκτοξευτή βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς.

Αντίθετα με τον πύραυλο υγρών προωθητικών καυσίμων Hwasong-14 που δοκιμάσθηκε τον Ιούλιο, ο Hwasong-13 είναι επιχειρησιακά πιο εύχρηστος, λόγω των στερών προωθητικών που χρησιμοποιεί
. Ο επίσης στερεών προωθητικών Pukguksong-3 εκτιμάται ότι αποτελεί εξέλιξη των πυραύλων Pukguksong-1 και 2 οι οποπιοι δοκιμάσθηκαν το 2016, διαθέτοντας μεγαλύτερη εμβέλεια.

Κάθε φορά που η κορυφώνεται η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, η Πιόνγκγιάνγκ επενδύει στην ίδια τακτική εκφοβισμού παίζοντας το “χαρτί του φόβου”. Τον Μάρτιο του 2013 ο Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε φωτογραφηθεί σε μια σύσκεψη με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των Στρατηγικών Δυνάμεων της Β. Κορέας έχοντας -όλως τυχαίως- πίσω του έναν χάρτη που έγραφε “Σχέδιο Προσβολής της Ενδοχώρας των ΗΠΑ”, με έναν από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους να καταλήγει στο... Ώστιν του Τέξας! 


Όχι και τόσο κρυφό μήνυμα: ο χάρτης (αριστερά) με τις τροχιές των πυραύλων δείχνει ότι το Τέξας είναι στόχος!   

Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν είναι τι δείχνει η Πιόνγκγιάνγκ αλλά τί δεν δείχνει. Και αυτό που έχει καιρό να δείξει είναι τα πιό σύγχρονα μαχητικά της που έλαμψαν δια της απουσίας τους από την κάλυψη του ετήσιου Διαγωνισμού Πτητικής Δεξιότητας 2017 της Λαϊκής Αεροπορίας της Βόρειας Κορέας ο οποίος διεξήχθη τον Ιούνιο, παρουσία του “Υπέρτατου Ηγέτη”. Όσο για τα βίντεο της κρατικής τηλεόρασης δεν αποτελούν απόδειξη αφού τα πλάνα μπορεί να είναι αρχείου. Αυτό, εκτιμούν Δυτικοί εμπειρογνώμονες, ενδεχομένως να σημαίνει ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ έχουν αφήσει το σημάδι τους σε τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στερώντας τα πιο προηγμένα μαχητικά από πολύτιμα ανταλλακτικά και καύσιμα με αποτέλεσμα την καθήλωσή τους, έστω και προσωρινώς.
 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ