Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ερντογάν "εξαγνίζει" τη Δικαοσύνη με τη "βούλα" του νόμου

03.12.2014 | 13:41
Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες το βράδυ ένα επίμαχο νομοσχέδιο της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης το οποίο ενισχύει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί της δικαιοσύνης, ανέφερε κοινοβουλευτική πηγή.

Η νέα νομοθεσία, η οποία δέχεται επικρίσεις από την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση, έχει ως στόχο την αναδιοργάνωση των υψηλότερων δικαστικών θεσμών όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ακυρωτικό Δικαστήριο, για να διορισθούν σ' αυτούς νέοι δικαστές, διευκρινίσθηκε.

Με τον τρόπο αυτό το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα μπορεί να έχει λόγο στο διορισμό των δικαστών και θα περιορίσει εκ των πραγμάτων την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εκτιμούν οι επικριτές του καθεστώτος.

Ο νέος νόμος επιτρέπει επίσης στους δικαστές να διατάσσουν έρευνες με βάση απλές υποψίες.

Ο νέος νόμος είναι ο τελευταίος μιας σειράς αμφιλεγόμενων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο νόμος αυτός έχει στόχο να φιμώσει κάθε αμφισβήτηση εναντίον του καθεστώτος, το οποίο είχε αντιμετωπίσει τον Ιούνιο του 2013 ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θέλει να "εξαγνίσει" το δικαστικό μηχανισμό από τα μέλη μιας θρησκευτικής αδελφότητας της οποίας ηγείται ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι συνωμότησε για να προκαλέσει την πτώση της.

Αυτός ο νέος νόμος είναι ο τελευταίος μιας σειράς αμφιλεγόμενων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί από τις αρχές του χρόνου από το κοινοβούλιο μετά τις πρωτοφανείς έρευνες για διαφθορά που είχαν στόχο το καθεστώς και τον τότε πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Αύγουστο παρά την πολτική κρίση και τον αυταρχικό, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, χαρακτήρα του. Η εξουσία κατηγορεί το κίνημα του Γκιουλέν ότι χειραγώγησε τις έρευνες αυτές, που σήμερα έχουν θαφτεί, και προχώρησε ήδη σε μαζικές εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία.

Ένα άλλο νομοσχέδιο, εξίσου αμφιλεγόμενο, θα συζητηθεί εξάλλου την ερχόμενη εβδομάδα από κοινοβουλευτική επιτροπή. Προβλέπει να δοθούν στην αστυνομία διευρυμένες εξουσίες μετά τις φιλοκουρδικές ταραχές του περασμένο Οκτωβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους.

Για παράδειγμα, προβλέπεται οι αστυνομικές δυνάμεις να μπορούν να προχωρούν σε ευρύτερες έρευνες και συλλήψεις βάσει απλών υποψιών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται ότι θα ψηφισθεί χωρίς πρόβλημα τον Ιανουάριο, καθώς το AKP διαθέτει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο νόμος αυτός έχει στόχο να φιμώσει κάθε αμφισβήτηση εναντίον του καθεστώτος, το οποίο είχε αντιμετωπίσει τον Ιούνιο του 2013 ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα: 99GetSmart/ SnakeArbusto & greydogg 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ