Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Τούρκοι προτιμούν Γκιουλ αντί για Ερντογάν για πρόεδρο

27.09.2012 | 00:18
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ να είναι ξανά πρόεδρος της χώρας εάν καλούνταν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτόν και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της MetroPOLL δείχνουν ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να αντιμετωπίσει αντίσταση στην προσπάθειά του να αναλάβει πρόεδρος αφού μετατρέψει, όπως σχεδιάζει, την τουρκική δημοκρατία σε προεδρική, σε δύο χρόνια.Η επταετής θητεία του Γκιουλ λήγει το 2014 και η έρευνα έδειξε ότι το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν πως πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.Ερωτηθέντες ποιον θα ψήφιζαν, εάν καλούνταν να επιλέξουν ανάμεσα στον Γκιουλ και στον Ερντογάν, οι εκλογές κατά ένα 50,9% απάντησαν τον απερχόμενο πρόεδρο και κατά ένα 22,7% τον πρωθυπουργό.

Άλλο ένα 16,1% απάντησε ότι δεν γνωρίζει και το 10,3% δεν απάντησε, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, που έγινε από την 14η ως την 19η Σεπτεμβρίου σε 27 τουρκικές επαρχίες, σε δείγμα 1.275 ανθρώπων κι έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,7%.

Το χάσμα μεταξύ των δύο προσωπικοτήτων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μειώθηκε πάντως ραγδαία όταν δόθηκε στους ερωτηθέντες η δυνατότητα να επιλέξουν εκείνοι υποψήφιο. Σε αυτή την περίπτωση ένα 20,5% των εκλογέων επέλεξε τον Γκιουλ, το 17,8% τον Ερντογάν και το 2% τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Κατά την έρευνα, το 67,1% των ερωτηθέντων είπε ότι θα ενέκρινε την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP), εν μέσω της κλιμάκωσης της σύρραξης για το κουρδικό.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ