Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ερντογάν: Σε ρόλο διαμεσολαβητή μετά το διπλωματικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή

06.06.2017 | 13:58
Πρώτη δημοσίευση: 08:55:41
Τελευταία ενημέρωση:13:58:41Τελικά, ο  τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στενός σύμμαχος του Κατάρ, ανέλαβε «διπλωματικές προσπάθειες» στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης ανάμεσα στην Ντόχα και τις γειτονικές χώρες του Κόλπου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του. Πιο συγκεκριμένα, «ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση αυτής της διαμάχης μεταξύ φίλων και αδελφών, στο πνεύμα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να «αναλάβει τις ευθύνες της τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» προκειμένου να διευκολύνει μια διευθέτηση, καλώντας της χώρες του Κόλπου να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω «των διαπραγματεύσεων, του διαλόγου και της επικοινωνίας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Ερντογάν συνομίλησε χθες Δευτέρα τηλεφωνικώς με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι, τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, τον εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ αλ-Άχμαντ Αλ-Σάμπαχ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Σαουδική Αραβία και πέντε από τους συμμάχους της, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, διέκοψαν χθες τις σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία», προκαλώντας μείζονα διπλωματική κρίση στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Κατάρ, αλλά έχει επίσης καλές σχέσεις με τις άλλες μοναρχίες του Κόλπου, κυρίως τη Σαουδική Αραβία.

Όπως το Κατάρ, και η Τουκία κατηγορείται συχνά ότι υποστηρίζει διάφορες οργανώσεις που προέρχονται από το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων στον αραβικό κόσμο. «Καθώς αντιμετωπίζουμε μεγάλες πολιτικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων την τρομοκρατία, οι δυνάμεις της περιοχές θα πρέπει να αναπτύξουν τις σχέσεις τους στη βάση της ενότητας και της αλληλεγγύης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης που βλέπει η Τουρκία 

“Η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης, υπογραμμίστηκε στις συνομιλίες, όπως επίσης και η σημασία επικέντρωσης των προσπαθειών στην διπλωματία και τον διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση,” ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, πηγές της τουρκικής προεδρίας.'

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, αλλά και το Μπαχρέιν επιδείνωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, προκαλώντας ένα σημαντικό διπλωματικό ρήγμα στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ισχυρότερων αραβικών χωρών, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγες ώρες το Κατάρ, κατηγορήθηκε  ότι πρόκειταιι για κράτος - τρομοκράτη. Πέντε χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και έκλεισαν τα σύνορα με το μικρό αυτό κράτος που έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο και οι συνέπειες άρχισαν ήδη να φαίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη

Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

Ακόμα Κλείνουν τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ,ενώ υπάρχει παγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

Τέλος, οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ). Περισσότερα για το διπλωματικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή διαβάστε ΕΔΩ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ