Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ερντογάν: Μουσουλμανικός χαιρετισμός και προκλητικές δηλώσεις μέσα στην Αγιά Σοφιά - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

31.03.2018 | 18:28
Λίγες εβδομάδες πριν το χριστιανικό Πάσχα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε “προκλητικά” το χαιρετισμό της “ραμπία” μέσα στην Αγιά Σοφιά, σύμβολο της χριστιανοσύνης. Ο Ερντογάν δεν έμεινε μόνο στα σύμβολα όμως. Όπως δήλωσε κατηγορώντας την Ευρώπη: “Mετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία. Όπως αυτός ο χώρος”. Και πρόσθεσε” “Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε στάβλους”.


Προσερχόμενος στην Αγιά Σοφιά, αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτησε μουσουλμανικά, σχηματίζοντας δηλαδή με τα τέσσερα δάχτυλά του τη "ραμπία", δηλαδή τον χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου.
“ Μετέτρεψαν τα τζαμία μας σε στάβλους”

Εκτός από την προκλητική του κίνηση, προέβη και σε προκλητικές δηλώσεις με “αυστηρά μηνύματα” προς την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι "κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας, περισσότερο από Δύση, εκείνοι που έχουν τη δυτική νοοτροπία". Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε όλους όσοι "μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία. Όπως αυτός ο χώρος. Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε στάβλους".
Ο Ερντογάν επισκέφτηκε την Αγία Σοφία μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ, με αφορμή τα εγκαίνια μίας πολιτιστικής έκθεσης.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε:
“Δυστυχώς αυτοί που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση, αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας”, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μάλιστα κατηγόρησε την Ευρώπη λέγοντας ότι “κατέστρεψαν” τον πολιτισμό μας, περισσότερο από Δύση, εκείνοι που έχουν τη δυτική νοοτροπία.
Επίσης κατηγόρησε όλους όσοι “μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία. Όπως αυτός ο χώρος. Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε στάβλους”.
Δείτε το απόσπασμα στο 27:13


 


Με πληροφορίες από Anadolu, Associated Press, ΣΚΑΙ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ