Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία Εκλογές: Ερντογάν πρόεδρος με 52,2% - Η πρώτη δήλωσή του

10.08.2014 | 22:55
Όπως μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας ως έκτακτη είδηση, στις εκλογές κέρδισε, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο νυν Πρωθυπουργός κ.Τ Ερντογάν και θα είναι ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
 
Με καταμετρημένο το 98,75% των ψήφων προηγείται με 51,95%, ενώ ακολουθούν ο Εκμελετίν Ιχσάνογλου, ο κοινός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, με 38,34% και ο Σερκάν Ντεμιρτάς (υποψήφιος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) με 9,71%.

Η διαδικασία από εδώ και πέρα και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων προέδρου από πλευράς Ερντογάν την 28η Αυγούστου, προβλέπει την πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για την εκλογή νέου αρχηγού, ο οποίος θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός.
Από εκεί και πέρα το ερώτημα είναι αν θα πραγματοποιηθούν πρόωρα οι βουλευτικές εκλογές οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα γίνουν τον Ιούνιο του 2015. Το αποτέλεσμα εκείνων των εκλογών και το μέγεθος της νίκης του κυβερνώντος κόμματος θα κρίνει το αν θα γίνει πραγματικότητα το όραμα του Ερντογάν για μετάβαση σε ένα είδος προεδρικού συστήματος. Κι αυτό επειδή η μετάβαση προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία μπορεί να γίνει με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εκ του αποτελέσματος, κερδισμένος είναι ο Ερντογάν, αφού εξελέγη πρόεδρος. Ωστόσο η εικόνα, λαμβανομένων υπόψη πρώτον του υψηλού ποσοστού αποχής και δεύτερον των απόλυτων αριθμών ψήφων και όχι των ποσοστών, δεν είναι και τόσο ρόδινη για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος.

Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2014 οι ψήφοι που πήρε σήμερα ο Ερντογάν δεν διαφοροποιούνται. Είναι περίπου 20,5 εκατομμύρια, όπως και τον Μάρτιο. Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί το ΡΛΚ και το ΚΕΚ που στήριξαν τον Ιχσάνογλου. Σε σχέση με το Μάρτιο χάνουν περίπου 4,5 εκατομμύρια ψήφους. Από την άλλη, ο Ντεμιρτάς πρόσθεσε περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους, σε αυτές που είχε πάρει το φιλοκουρδικό κόμμα το Μάρτιο.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα 4,5 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που έχασαν το ΡΛΚ και το ΚΕΚ πήγαν στην αποχή και στον Ντεμιρτάς. Ειδικά το δεύτερο έχει σημασία, αφού κάποια κατά τόπους αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ντεμιρτάς εκτός από τους Κούρδους πήρε σημαντικό τμήμα ψήφων των Αλεβίδων, οι οποίοι είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΡΛΚ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που θα ληφθεί υπόψη δεν θα είναι η άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά οι διεργασίες που θα υπάρξουν στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΡΛΚ και το ΚΕΚ. Θα ακολουθήσουν δύσκολες μέρες για την ηγεσία των δύο αυτών κομμάτων, η οποία θα κληθεί να λογοδοτήσει, πρώτον για το αρνητικό αποτέλεσμα, δεύτερον για το γεγονός ότι οι δύο κομματικοί μηχανισμοί δεν στήριξαν τόσο δυναμικά την υποψηφιότητα Ιχσάνογλου και τρίτον για την επιλογή του Ιχσάνογλου ως υποψηφίου—η οποία επιλογή, τουλάχιστο για μια σημαντική μερίδα της βάσης του ΡΛΚ, ήταν ατυχής. Κι αυτό λόγο του ισλαμικού προφίλ του Ιχσάνογλου.
 
Ο  κ. Ερντογάν έκανε την πρώτη δήλωσή του στο εκλογικό κέντρο του Κερατίου στην Κων/πολη ως ο 12ος Πρόεδρος, πλέον, της Τουρκικής Δημοκρατίας, απ’ όπου ευχαρίστησε τους οπαδούς του κόμματους του και τόνισε ότι την ουσιαστική ομιλία του θα την κάνει στο Κεντρικό Κτήριο του κόμματος στην Άγκυρα όπου θα εμφανιστεί στον εξώστη απ’ όπου θα μιλήσει στα συγκεντρωθέντα πλήθη.
 
Επίσης είπε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο έθνος και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για την διαδικασία για τη λύση (του Κουρδικού).Διαβάστε ακόμη:


ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ:Ερντογάν πρόεδρο με 56% εξέλεξαν οι ΤούρκοιΗ "φούσκα" του Ερντογάν είναι από τούβλα! Η αλήθεια για την "ισχυρή οικονομία" του"Η χαρά της Τουρκίας το εμπάργκο Πούτιν" - Γιατί ο Ερντογάν πανηγυρίζει παραμονές εκλογών
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ