Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ερντογάν: Θέλει να αλλάξει τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας

16.03.2018 | 20:39
Τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας φαίνεται ότι θέλει να αλλάξει ο Τούρκος Πρόεδρος για το χατίρι του εγγονού του και γιατί η μουσική δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα του.

Θέμα αλλαγής του εθνικού ύμνου της χώρας του θέτει ξαφνικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την αιτιολογία ότι: «Η μουσική του ύμνου δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα του».«Ο εγγονός μου προχωρά στο σπίτι με τον βηματισμό των Γενιτσάρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και αναρωτιέται: «Οι συνθέτες δεν μπορούν να κάνουν μουσική όπως αυτή των Γενιτσάρων;».

Ο τουρκικός εθνικός ύμνος υπάρχει εδώ και 97 χρόνια και ουσιαστικά συμβολίζει τη γέννηση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Το θέμα που ανοίγει ο Ερντογάν αξιολογείται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνο από σχολιαστές στη γείτονα χώρα και προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Νέες προτάσεις για τον εθνικό ύμνο

Ο Ερντογάν στην τακτική συνάντηση που είχε με τους κοινοτάρχες στο Παλάτι του (Σαράι), κάλεσε τους συνθέτες να παρουσιάσουν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις, κάποιες νέες συνθέσεις, που θα ανταποκρίνονται στον ρόλο που επιτελεί ο ύμνος: «Θέλουμε το νόημα του κειμένου να αποδοθεί από μια τέτοια μουσική σύνθεση, ώστε τα λόγια του εθνικού ύμνου να μεταφέρονται στην ψυχή του λαού».

To θέμα φαίνεται να απασχολεί έντονα τα τουρκικά ΜΜΕ. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θέλει να κλείσει την περίοδο του κοσμικού κράτους στην Τουρκία και μετά τη συζήτηση για τη συνθήκη της Λωζάννης, τώρα θέτει θέμα εθνικού ύμνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συνθήκη αποτελεί τη διακήρυξη, το ιδρυτικό συμβόλαιο του νέου τουρκικού κράτους, μετά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

"Δυτικόστροφος" ο βιολιτζής που έγραψε την μουσική...Στην απόσταση λοιπόν που παίρνει ο Ερντογάν από τις δομές και τις αρχές του κεμαλικού κράτους θέλει να προσθέσει και την αλλαγή της μουσικής του ύμνου, καθώς ο συνθέτης του ήταν ένας δυτικόστροφος στις επιρροές του βιολιστής, γεγονός που κάθε άλλο παρά εκφράζει τις αντιλήψεις και τα ιδεώδη του Τούρκου προέδρου...


Πηγή:    http://www.mynet.com

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ