Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ερντογάν: Η Τουρκία απώθησε τζιχαντιστές και κούρδους από τη βόρεια Συρία

02.09.2016 | 11:38
 Η Τουρκία απώθησε τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από μια περιοχή στη βόρεια Συρία, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί, στην οποία είπε επίσης ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας δεν έχουν ακόμη ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη.

Η Τουρκία εξαπέλυσε πολεμική επιχείρηση στη Συρία την περασμένη εβδομάδα έχοντας δύο στόχους: να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του ΙΚ και να διασφαλίσει ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας δεν θα γεμίσουν το κενό που θα αφήσει το ΙΚ πίσω του επεκτείνοντας τον έλεγχό τους σε εδάφη που βρίσκονται στη Συρία κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου.

Οι ΗΠΑ θορυβήθηκαν από την επιχείρηση της Τουρκίας κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, τις οποίες υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, και Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από την Άγκυρα να επικεντρώσει τις επιθέσεις της στο Ισλαμικό Κράτος.
Ο Ερντογάν διευκρίνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί ότι η επιχείρηση με την ονομασία "Ασπίδα του Ευφράτη" ήταν επιτυχής όσον αφορά την εκκαθάριση μιας περιοχής 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους Κούρδους μαχητές της YPG.

Ωστόσο κατά την ίδια συνέντευξη απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η κουρδική αυτή πολιτοφυλακή, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, έχει αποσύρει τις δυνάμεις της σε περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές ανατολικά του Ευφράτη. Η YPG δηλώνει ότι έτσι έχει συμβεί και η Ουάσινγκτον συμφωνεί.

"Αυτήν τη στιγμή λένε ότι η YPG έχει περάσει" στα ανατολικά του Ευφράτη, σημείωσε ο Ερντογάν. "Εμείς λέμε ότι δεν έχει. Οι αποδείξεις εξαρτώνται από αυτό που διαπιστώνουμε εμείς", πρόσθεσε.

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG ανήκει σε έναν ευρύτερο συνασπισμό δυνάμεων στη Συρία που ονομάζεται Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Αυτές υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο η Άγκυρα θεωρεί ότι η συριακή YPG αποτελεί προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που δρα στην Τουρκία.

"Κανένας δεν μπορεί να περιμένει από μας να επιτρέψουμε (τη δημιουργία) ενός διαδρόμου τρομοκρατών στα νότια σύνορά μας", υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία είχε επιδιώξει την εγκαθίδρυση μιας "ασφαλούς ζώνης" στη Συρία, αλλά η ιδέα αυτή δεν είχε την υποστήριξη άλλων κρατών.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ