Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν: "Ξεκινά το έργο της Διώρυγας στην Κων/πολη"

20.05.2013 | 07:12
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος για την κατασκευή διώρυγας στη Κωνσταντινούπολη που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά. Ουσιαστικά θα είναι ένας δεύτερος Βόσπορος. Η διώρυγα της Πόλης θα ονομάζεται Kanal Istanbul
Ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Βrookings ΙnstItute ανέφερε πως ηδη τρέχουν οι διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού του Kanal İstanbul και πως περιμένει μεγάλη συμμετοχή και από εγχώριους επενδυτές αλλά και από το εξωτερικό.
« Το Κanal Istanbul θα έχει μήκος 42 χιλιομέτρων και με το σχεδιασμό του θα προσπεράσει και τη Διώρυγα του Σουέζ και του Παναμά. Κατασκευάζοντας αυτή τη διώρυγα ουσιαστικά προστατεύουμε το Βόσπορο από τη διέλευση τεράστιων τάνκερ 200.000 τόνων».

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή της διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 2023 και το κόστος θα ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ηδη υπάρχουν πληροφορίες η αμερικανική εταιρεία ΜWH που διαχειρίζεται τις διελεύσεις στη Διώρυγα του Παναμά ετοιμάζεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχει ηδη ανοίξε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν στο Kanal İstanbul θα ισχύει η συνθήκη του Μοντρέ, η οποία που προβλέπει την ελεύθερη διέλευση των πλοίων απο τα Στενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είναι γεγονός: Δεύτερο Βόσπορο χτίζει ο Ερντογάν! Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα-δείτε το βίντεο

Τουρκία: H γεωπολιτική διάσταση του "δεύτερου" Βόσπορου που ανησυχεί τη Μόσχα 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ