Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερώτηση Δανέλλη για το ΕΣΕΕΘΑ

21.09.2017 | 16:19
Eρώτηση του Σπύρου Δανέλλη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την εξέλιξη της σύμβασης για το Ενοποιημένο Σύστημα Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ).
Η υλοποίηση του έργου Switching, Control and Security, του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ) υπογράφτηκε μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας/ ΥΠΕΠΑ και της κοινοπραξίας ΑΤΟΜΟΝ ΑΕ - ΔΙΗΝΕΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., έναντι του ποσού των 13.253.100 ευρώ, με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης 24 μήνες. 
Το εν λόγω έργο προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ κατά 8.655.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 4.598.310 ευρώ θα καλυπτόταν από εθνικά κονδύλια αναφέρει ο κ. Δανέλλης.

Διαβάστε την ερώτηση προς τον ΥΕΘΑ παρακάτω:

"Επανέρχομαι για τρίτη φορά (!) με την παρούσα μου, στις υπ’ αριθμ. 698/25.10.2016 και 2621/16.01.2017 αναιτιολογήτως αναπάντητες από εσάς ερωτήσεις μου, αναφορικά με την εξέλιξη της σύμβασης για το Ενοποιημένο Σύστημα Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ).

Υπενθυμίζεται πως την 30/12/14 υπογράφτηκε μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας/ ΥΠΕΠΑ και της κοινοπραξίας ΑΤΟΜΟΝ ΑΕ - ΔΙΗΝΕΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., η υλοποίηση του έργου Switching, Control and Security, του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ), έναντι του ποσού των 13.253.100 ευρώ, με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης 24 μήνες.

Το εν λόγω έργο προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ κατά 8.655.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 4.598.310 ευρώ θα καλυπτόταν από εθνικά κονδύλια, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο τηλεπικοινωνιακό έργο, με αυστηρές προδιαγραφές, κυρίως σε απαιτήσεις ασφάλειας, οργάνωσης διαχείρισης και επίβλεψης του δικτύου.

Δεδομένου ότι έχει παρέλθει ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης της σύμβασης (30/12/2016) και το έργο βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο.

Δεδομένου ότι το εν λόγω project θα έπρεπε να είχε ήδη υλοποιηθεί, από την στιγμή που όλες σχεδόν οι χώρες του ΝΑΤΟ το έχουν ολοκληρώσει, πλην Ελλάδας.

Δεδομένου ότι για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ε.Δ. στον τομέα της επικοινωνίας η ολοκλήρωση του έργου επείγει, αφού κρίνεται απολύτως αναγκαίο σε Εθνικό και Συμμαχικό επίπεδο .

Ερωτάσθε:

1) Ποιοι είναι οι λόγοι που το έργο βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο παρότι έχει λήξει ο συμβατικός χρόνος υλοποίησής του; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την μη τήρηση του συμβατικού χρονοδιαγράμματος;
2) Τι θα γίνει με την υλοποίηση του προγράμματος; Θα πραγματοποιηθεί το έργο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της αρχικής σύμβασης ή θα ακολουθηθεί άλλη φιλοσοφία κατασκευής που δεν προβλέπεται συμβατικά; Έχουν τηρηθεί σε σχέση με το εν λόγω έργο, τα όσα προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία;
3) Θα προβλέπει το έργο την ανεξαρτησία του συστήματος από άλλα ξένα κέντρα για την ασφάλεια των πληροφοριών των ΕΔ;
4) Ποιο θα είναι το τελικό κόστος του έργου; Έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου από τα ΝΑΤΟικα και τα εθνικά κονδύλια; Υπάρχει περίπτωση να χαθούν τα εν λόγω κονδύλια για ένα έργο τόσο σημαντικό για τις ΕΔ και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για την χώρα;"

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ