Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερώτηση Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή για την "προνομιακή" μεταχείριση της Τουρκίας από την Κομισιόν

09.02.2016 | 16:02
Ερωτηματικά προκύπτουν για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χειρίζεται το φάκελο «Τουρκία», μετά τις αποκαλύψεις των διαλόγων της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρατηρεί ότι τα πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την απάντηση που έλαβε ο ίδιος, στις 5 Φεβρουαρίου, από τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν, σε σχετική μάλιστα ερώτηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης είχε υποβάλει ερώτηση αναφορικά με την καθυστέρηση δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, για να λάβει την έξης απάντηση από τον κ. Χαν: «Η ετήσια δέσμη διεύρυνσης της Επιτροπής εγκρίθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2015. Κατά παράδοση, εγκρίνεται κατά το χρονικό διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλε σήμερα εκ νέου ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν όντως «καθυστέρησε ηθελημένα να δώσει στη δημοσιότητα την Έκθεση Προόδου, έτσι ώστε αυτό να συμβεί μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία», όπως αναφέρουν τα πρακτικά των συναντήσεων, καθώς και για το αν «θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πράξη συνιστά εξωτερική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία της Τουρκίας».

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σε προηγούμενή μου ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχα θέσει το ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ. Στο ερώτημα γιατί έχει καθυστερήσει να δοθεί στην δημοσιότητα η ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας, έλαβα την απάντηση (05/02/16) από τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Γ. Χάν ότι: «Η ετήσια δέσμη διεύρυνσης της Επιτροπής εγκρίθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2015. Κατά παράδοσιν, εγκρίνεται κατά το χρονικό διάστημα μέσα Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου.» Στις 8/2/16 δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο κείμενο το οποίο φέρεται να είναι απόσπασμα πρακτικών συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής κ. Κ. Γιούνκερ , του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Ντόναλντ. Τούσκ και του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται να αναφέρει: «Παρακαλώ σημειώστε ότι καθυστερήσαμε την έκθεση προόδου για μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Και δεχτήκαμε κριτική για αυτό.» Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε «έπειτα από αίτημα του κ. Ερντογάν». Ερωτάται η Επιτροπή:
  • - Καθυστέρησε ηθελημένα η δημοσίευση της Έκθεση Προόδου έτσι ώστε αυτό να συμβεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία;
  • - Επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είχε ζητηθεί από την Τουρκία να μην δημοσιευτεί η Έκθεση Προόδου πριν από τις εκλογές;
  • - Δεν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πράξη συνιστά εξωτερική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία της Τουρκίας; 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ