Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται η κατά Ερντογάν "Νέα Τουρκία"!

15.07.2014 | 00:24
Μετά την ...προεκλογική ''Νέα Ελλάδα'' που επιχείρησαν να λανσάρει εδώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει στο προεκλογικό  κάδρο της γείτονος η ...''Νέα Τουρκία''! 

Ο τουρκικός Τύπος δίνει εκτεταμένα ρεπορτάζ αναφορικά με την παρουσίαση του προεκλογικού <<εγγράφου οράματος>> του Τούρκου Πρωθυπουργού για τις Προεδρικές εκλογές και την υποψήφιότητά του με τον τίτλο: «Στο Δρόμο για τη Νέα Τουρκία».Χθές κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στην πόλη Σανλιούρφα, ο  κ.  Ερντογάν δήλωσε: «Δεν ζούμε στην παλιά Τουρκία. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με την εθνική βούληση. Η Νέα Τουρκία θα εγκαθιδρυθεί είτε το θέλουν είτε όχι». Αναφορικά με την αρνητική κριτική που ασκήθηκε στους καλλιτέχνες που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του εγγράφου οράματος, δήλωσε: «Η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πλέον. Οι καλλιτέχνες δεν είναι σκλάβοι κανενός. Η παλιά εποχή έχει παρέλθει».

Οι προτεραιότητες

 Η Hurriyet  αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν τόνισε τρεις αρχές: «δημοκρατική πολιτική, ανοιχτή κοινωνία και σεβασμός του νόμου». Η Sabah με τη σειρά της περιγράφει το όραμα του Ερντογάν ως «μανιφέστο για μια νέα Τουρκία» ενώ η Haberturk τονίζει ότι το σλόγκαν του Ερντογάν είναι «μια δημοκρατική και πρωτοπόρα Τουρκία». Η Vatan επισημαίνει ότι οι προτεραιότητες του Ερντογάν είναι το νέο Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαδικασία επίλυσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Να σημειωθεί ότι κατά την παρουσίαση του οράματος ήταν παρόντες ηχηρά ονόματα της τουρκικής πολιτικής, του επιχειρηματικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου. Η αρθρογράφος της Milliyet, κ. Ασλί Αϊντίντασμπας, σχολιάζει ότι ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα είχαν προσκληθεί στην παρουσίαση, έλλειπαν τα αντικυβερνητικά και προσθέτει ότι οι προεδρικές εκλογές θα είναι η «αποκορύφωση της πίστης στην προσωπικότητα του Ερντογάν». Όπως τονίζει,ανάγοντας το θέμα σε καθαρά προσωποκεντρικό,  το κύριο ζήτημα στις εκλογές δεν είναι η ιδεολογία ή το κόμμα αλλά ο Ερντογάν.

Και αρνητικά σχόλια για το<<όραμα>> Ερντογάν

Σε σχόλιό του στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, ο κ.Νεμπί Μίς αναφέρει ότι η προεδρική υποψηφιότητα του Ερντογάν αντιμετώπισε τις ελπίδες για την αναβίωση του «παλαιού καθεστώτος» στην πολιτική. 
Από την άλλη, ο αρθρογράφος της Hurriyet, κ. Γιαλτσίν Ντογάν, ανησυχεί για το εκλογικό όραμα του Ερντογάν. Όπως αναφέρει, τα τελευταία 12 χρόνια το έργο του Ερντογάν δεν έχει εμπνεύσει καμία ελπίδα για δημοκρατία και σεβασμό του νόμου. Ο αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, κ. Σουκρού Κιουτσούκσαχίν αναφέρει ότι το <<έγγραφο οράματος>> αποτέλεσε την άρνηση των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 12 χρόνων.
Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο κ, Ερντογάν, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, θα προβεί σε μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Μαζί με τις γενικές εκλογές του 2015 αναμένεται να διεξαχθεί και δημοψήφισμα για την μετάβαση στο προεδρικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι απαιτούνται 330 ψήφοι στο Κοινοβούλιο προκειμένου να δοθεί η έγκριση για δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Μέχρι στιγμής, το ΑΚΡ διαθέτει 313 έδρες ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, κ.Τζεμίλ Τσιτσέκ δεν συμμετέχει στην ψηφοφορία

Ο Γκιούλ στην ηγεσία του κόμματος ΑΚΡ;
.
 Ακόμα σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα CHP, MHP και HDP συνεργάζονται με την «Πενσυλβάνια» και τον παλαιό του σύμμαχο αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη , Φετουλάχ Γκιουλέν. Επίσης τόνισε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει μάθει το μάθημά της από την ήττα της στις εκλογές της 30ης Μαρτίου. «Στις 10 Αυγούστου, θα πληρώσουν το τίμημα της συμμετοχής τους σε μια βρώμικη συμμαχία», δήλωσε και ορκίστηκε να εξολοθρεύσει το ''παράλληλο κράτος''. Τέλος πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος θα επιταχύνει την διαδικασία για τη λύση του Κουρδικού.

H Turkıye αναφέρεται σε φήμες που θέλουν τον σημερινό Πρόεδροτης Τουρκίας κ.  Γκιουλ να αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος ΑΚΡ.  


Διαβάστε ακόμη:

"Κόλαση" υποκλοπών στη Τουρκία!


"Καταγίδα" εξοπλισμών από την Τουρκία μέχρι το 2018! Όλα τα προγράμματα
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ