Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Η Εσθονία θέλει μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός της

02.09.2014 | 16:02
-Το ΝΑΤΟ απαντά με τη διοργάνωση μιας ευρύτερης κλίμακας άσκησηςμε στόχο να καθησυχασθούν τα ανατολικά κράτη μέλη που αισθάνονται πως απειλούνται από τη Ρωσία
- Η ασκηση Steadfast Javelin II θα πραγματοποιηθεί στο ανατολικό μέτωπο της συμμαχίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων στρατιωτών, οχημάτων και αεροσκαφών από εννέα χώρες.


Η Εσθονία θέλει να δημιουργήσει το ΝΑΤΟ μόνιμες βάσεις στο έδαφός της για να αμυνθεί εναντίον της γειτονικής Ρωσίας και για να κατευνασθούν οι φόβοι ότι το κράτος αυτό της Βαλτικής θα μπορούσε να γίνει η επόμενη εστία ανάφλεξης μετά την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εσθονός πρόεδρος Τούμας Χέντρικ

Ο Χέντρικ, ο οποίος επισκέφθηκε το Όσλο τις παραμονές μιας επίσκεψης στην Εσθονία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, απάντησε "ναι" όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν θέλει μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Εσθονία.

"Δεν πρέπει να έχουμε χώρες δύο κατηγοριών έναντι του ΝΑΤΟ: αυτές με μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ και αυτές χωρίς. Είναι λάθος σήμα προς τον εν δυνάμει εισβολέα", δήλωσε ο εσθονός πρόεδρος.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκατοντάδες στρατιώτες, οχήματα και αεροσκάφη από εννέα χώρες θα λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία αρχίζουν αύριο στο ανατολικό μέτωπο της συμμαχίας.ΝΑΤΟ/ British Army/ SSgt Dan Bardsley

Τα γυμνάσια αυτά επρόκειτο αρχικά να είναι περιορισμένα, όμως επεκτάθηκαν σε μια ευρύτερης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ με στόχο να καθησυχασθούν τα ανατολικά κράτη μέλη που αισθάνονται πως απειλούνται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συμμαχία, με τα γυμνάσια αυτά θα εκπαιδευθούν περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες.

"Η άσκηση Steadfast Javelin II έχει στόχο να καταδείξει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο θεμελιώδη σκοπό του να διαφυλάσσει την ελευθερία και την ασφάλεια των μελών και των εταίρων του", αναφέρεται σε δήλωση της συμμαχίας.

Η άσκηση θα διεξαχθεί ως τις 8 Σεπτεμβρίου στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, καθώς και τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι επίσης μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν. Λαμβάνουν μέρος και μονάδες από τη Βουλγαρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία​​, και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ συμμετέχουν και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία (ως PfP έθνη).

Άλλα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, τα οποία θα διεξαχθούν και στο έδαφος της Ουκρανίας, σχεδιάζονται ήδη για τους ερχόμενους μήνες.

πηγή κειμένου: ΑΠΕ, ΝΑΤΟ
πηγή φωτογραφιών:
ΝΑΤΟ

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μόσχα ζητεί από την Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο


Ρωσια: Το ΝΑΤΟ απειλή για τα σύνορά μας

Έως και 15.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στην Ουκρανία


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ