Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

ΕΣΕΠ: Στο τραπέζι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

09.05.2017 | 17:05
Ελένη Παναγιώτου

Αύριο, Τετάρτη 10 Μαΐου και ώρα 12:00, στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά.

Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με κύριο θέμα τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ειδικότερα τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την ανάδειξη της σε ενεργειακό κόμβο νευραλγικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη δεν ειναι τυχαίο γεγονός αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία η συμμετοχή σε αυτήν του Υπουργού Ενέργειας, κ. Γιώργου Σταθάκη.

Ο λόγος, αναφέρουν πηγές, ειναι επειδή έρχεται σε μία στιγμή που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πρωτοβουλίες οι οποίες αναδεικνύουν αφενός τη στρατηγική θέση της χώρας και αφετέρου την ταύτιση των ελληνικών προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή με τις αντίστοιχες προτεραιότητες όλων των σοβαρών παικτών που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή.

Τι έχει προηγηθεί;

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαρτίου συναντήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson στην Ουάσιγκτον. Ο Έλληνας Υπουργός μίλησε με γλώσσα και συγκεκριμένα στοιχεία που καταλαβαίνει περισσότερο από τον καθέναν ο αμερικανός ομόλογός του και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού EXXON MOBIL (με πολύ ισχυρή παρουσία στα κυπριακά κοιτάσματα). «Εξήγησα τα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή.Τα δίκτυα της ενέργειας, τα οποία εξήγησα ότι είναι, πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός μετά τη συνάντηση.

Στις 14 Μαρτίου ο Νίκος Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει και στον H.R.McMaster, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού Προέδρου, τη σημασία της θέσης της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας και στρατηγικού διαμετακομιστικού κόμβου ενεργειακών αγωγών και πόρων, τόσο προς την ΕΕ όσο και την περιοχή της Βαλκανικής. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 40 λεπτά και ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα. Έγινε μάλιστα γνωστό ότι σε αυτή προσήλθε και ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Reince Priebus. Τα δύο ισχυρότερα αξιώματα δηλαδή δίπλα στον αμερικανό Πρόεδρο ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τις δυνατότητες της Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και σταθερότητας σε μία ζωτική για τα αμερικανικά συμφέροντα περιοχή.

Διαβάστε: Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας: Τι είπε ο Κοτζιάς για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Ταυτόχρονα, υπήρξε σημαντικότατη εξέλιξη και αναφορικά με τον αγωγό Eastmed: Στις 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ τετραμερής των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας με κύριο αντικείμενο συζήτησης την προαγωγή του σχεδίου για τον μεσογειακό αγωγό φυσικού αερίου και με στόχο τη μεταφορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο – μέσω Κρήτης, Πελοποννήσου και Ιταλίας – προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε για πρώτη φορά ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Miguel Arias Cañete, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα project που μπορεί να ενισχύσει εντυπωσιακά την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ευρώπης.

Μια μόλις ημέρα μετά, στις 4 Απριλίου, η Κύπρος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο για την πραγματοποίηση ερευνών στην ΑΟΖ της με τις ExxonMobil, Qatar Petroleum, Total και Eni αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας έτσι τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, που θα περιλαμβάνει συνολικά 12 γεωτρήσεις στα τεμάχια 6, 8 και 10. Τα έσοδα που εκτιμάται ότι απορρέουν από την υπογραφή των τριών συμβολαίων θα ανέλθουν στα 103,5 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς είναι πλέον σαφές, πως τα ενεργειακά θέματα τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνοντας πλαίσιο συνεργασίας που μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά οφέλη για το σύνολο των χωρών της περιοχής.

Το σύνολο των παραπάνω θεμάτων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αύριο.
Επίσης όπως αναφέρουν πηγές το ΕΣΕΠ αναμένεται να ασχοληθεί μεταξύ άλλων με:
  • Τον Διαδρατικό Αγωγό (TAP): Αποτελεί βασικό τμήμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό άεριο από την Κασπία στην Ευρώπη και θα τεθεί σε λειτουργία το 2020. Ήδη περίπου το 1/3 ή 250 χλμ. του αγωγού έχουν ολοκληρωθεί, ενώ διερευνάται η προοπτική διάνοιξης τριών νέων σημείων σύνδεσης του TAP στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην περιοχή.
  • Τον Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό (IGB): η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2018, με ισχυρή δέσμευση της Ε.Ε. να συνδράμει στην επιτάχυνση των τεχνικών διαδικασιών που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ.
  • Τους σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου: Το έργο αναβάθμισης της Ρεβυθούσας προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2017. Μετά την αναβάθμιση, θα είναι δυνατή η εκφόρτωση και αεριοποίηση μέχρι 7 bcm φ.α./ετησίως, ενώ το λιμάνι θα μπορεί να εξυπηρετεί και πλοία μεγίστου μεγέθους. Παράλληλα, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, με την προώθηση της ένταξης του έργου στο τρίτο πακέτο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI) και την άμεση ολοκλήρωση των τεχνικοοικονομικών μελετών.
  • Ρωσοτουρκικός Αγωγός: Φαίνεται ότι προχωρά o σχεδιασμός του αγωγού Turkish Stream, μιας ρωσοτουρκικής πρωτοβουλίας σε αντικατάσταση του South Stream που ναυάγησε. Ο αγωγός φιλοδοξεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω και της Ελλάδας.
  • EuroAsia Interconnector. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, προχωράει η διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδα Η σχετική μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 820 ναυτικών μιλίων και ισχύος 2000 MW, θα είναι διπλής ροής, δημιουργώντας έτσι μια σχέση αλληλεξάρτησης των απομονωμένων ενεργειακά αγορών Ισραήλ και Κύπρου, με την αγορά της ΕΕ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ