Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρω-σοσιαλιστικά πυρα στην Τουρκία του Ερντογάν!

20.11.2014 | 09:32
Πυρά στην Τουρκία και την κυβέρνησή της εξαπολύει με μακρά - και περιεκτική - δήλωσή του στην τουρκική εφημερίδα Zaman ο Ιταλός επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Τζιάννι Πιτέλα (Gianni Pittella).

Με τον τίτλο ''Χώρα που δεν αγωνίζεται κατά της διαφθοράς, δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ'' η εφημερίδα αναφέρεται στη σχετική δήλωση του επικεφαλής της Ομάδας των των ευρω-σοσιαλιστών κ.Pittella όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει μία χώρα μέλος της ΕΕ, είναι η πλήρης διαφάνεια και η προσπάθεια κατά της παρανομίας και της διαφθοράς. Ο Ιταλός πολιτικός, στις δηλώσεις του τέθηκε κατά της ''ισλαμικής τρομοκρατίας'', ενώ διευκρίνισε ακόμα, ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, μπορεί να αποδειχθεί αντίδοτο στην προπαγάνδα κατά του Ισλάμ.

Ο κ. Pittella, μίλησε στον ανταποκριτή της Zaman στις Βρυξέλλες, κ. Selçuk Gültaşlı για τη διαφθορά, την ελευθερία του Τύπου και την ανάγκη ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Ιδού τα βασικά σημεία της δήλωσης:

- ''Όρος ελευθερίας του Τύπου''

''Η επίλυση του προβλήματος με τον Τύπο, συνιστά βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, ώστε να γίνει η Τουρκία μέλος της Ένωσης. Η ελευθερία της πληροφόρησης, ο σεβασμός στα ΜΜΕ των δικαιωμάτων της πλειονότητας και των μειονοτήτων, οι ίσες ευκαιρίες στους εργαζόμενους, το να δίνονται σε όλους ίσα δικαιώματα συμμετοχής στην πολιτική, αυτά όλα είναι θέματα που διαμορφώνουν το DNA της Ένωσης. Εάν εκλείπουν αυτές οι αξίες από μία χώρα, ή αν αυτές οι αξίες δε γίνονται επαρκώς σεβαστές, αυτή η χώρα δεν μπαίνει στην ΕΕ. Δεν είναι εφικτό''.

- ''Όποιος δεν καταπολεμάει τη διαφθορά, δε γίνεται μέλος της ΕΕ''

Η διαφάνεια, ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της παρανομίας…αυτά, είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ΕΕ. Δε θα δώσουμε την άδεια να γίνει μέλος καμιά χώρα, η οποία δεν ενεργοποιεί με αποτελεσματικό τρόπο το σύστημα της μάχης κατά της διαφθοράς. Το σύστημα του αγώνα κατά της διαφθοράς, οφείλει να διαθέτει τις δυνατότητες να μπορεί να αγωνιστεί κατά διοικητικών συμπεριφορών που αποδυναμώνουν τα ηθικά κριτήρια.

-''Η δικαιοσύνη οφείλει να είναι εντελώς ανεξάρτητη''

Τους τελευταίους μήνες οι νομικές αλλαγές που έγιναν στη δικαιοσύνη, έχω την εντύπωση ότι συνέβαλλαν στο να ολισθήσει η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από τους Δικαστές και Εισαγγελείς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη οφείλει να είναι εντελώς ανεξάρτητη ώστε οι δημοκρατικές χώρες να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα υγιές σύστημα αλληλο-ελέγχου των εξουσιών. Ο αλληλο-έλεγχος αυτός συνιστά τροφή και καύσιμο μιας δημοκρατίας. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ελευθερία του Τύπου και της πληροφόρησης συνιστούν βασικά, θεμελιώδη δικαιώματα. Καμία ευρωπαϊκή χώρα που δεν πληρεί αυτούς τους βασικούς όρους, δεν μπορεί να παραμείνει μέλος της Ένωσης. Δεν είναι δυνατό. Γι’ αυτό η Τουρκία οφείλει να διαβεβαιώσει ότι αυτά τα κριτήρια είναι υπαρκτά στη χώρα. Ειδικά η Τουρκία, οφείλει επειγόντως να μετασχηματιστεί σε μια χώρα όπου οι πολίτες της αισθάνονται ελεύθεροι''.

* Η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (συντομογραφία S & D ) είναι η πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES). Η ομάδα χρονολογείται καταγωγή του μέσω διαφόρων ονόματα πίσω στην αρχή της ευρωπαϊκής Κοινοβούλιο το 1953. Μέχρι την Ευρωπαϊκή εκλογές του 1999 ήταν η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ομάδα S & D είναι σήμερα η 2η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υιοθέτησε το όνομα σημερινή του στις 23 Ιουνίου 2009.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ