Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurocontrol: Προειδοποίηση 72 ωρών για πτήσεις στη αν. Μεσόγειο και το FIR Λευκωσίας ενόψει ανάφλεξης στη Συρία

11.04.2018 | 08:27
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε την Τρίτη τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφώνησαν έντονα την Τρίτη στα Ηνωμένα Εθνη όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους πιστεύεται πως ετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ εξαιτίας της επίθεσης που φέρεται να έγινε με νευροπαραλυτικό αέριο στη Ντούμα το Σάββατο.

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Στην προειδοποίησή του προς τους αερομεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Eurocontrol επικαλείται οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Ηλεκτρονικός πόλεμος από Ρωσία

Ήδη από χθες καταγράφεται σε διεθνή, δυτικά ως επί το πλείστον, ΜΜΕ η εμπλοκή των Ρώσων σε ηλεκτρονικό πόλεμο αντιμέτρων που ήδη έχει ξεκινήσει στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τις ρωσικές δυνάμεις να μπλοκάρουν τα συστήματα των αμερικανικών κυρίως drones. Προς το παρόν το παιχνίδι εντυπώσεων παίζεται στον ΟΗΕ διπλωματικά, όπου το Σ.Α. απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία, ενώ η Ρωσία άσκησε βέτο στο αντίστοιχο αμερικανικό, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει μια θερμή αναμέτρηση, μεταξύ δυτικού συνασπισμού με τις ρωσικές, ιρανικές και κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ.

Κινητοποίηση στις Β.Β. – Σε επιφυλακή τα Tornado

Παράλληλα, καταγράφεται σταδιακά αυξημένη κινητικότητα στις Βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου σύμφωνα με βρετανικά Μέσα. Βρετανικά και τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επιφυλακή στις Β.Β. και ειδικά στα μαχητικά πολλαπλών ρόλων Tornado τα οποία χτυπούσαν στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» το περασμένο διάστημα.

Πηγές του βρετανικού ΥΠΑΜ μιλώντας στην βρετανική Daily Star δεν διαψεύδουν την έντονη κινητικότητα η οποία καταγράφεται στις Βάσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επιχείρηση Shader, όπως έχει ονομαστεί η επιχείρηση των Βρετανών σε Ιράκ και Συρία κατά του ISIS, έχει ως κέντρο της τις Βάσεις της Βρετανίας στο Ακρωτήρι.

Διαβάστε περισσότερα στο newsit.com.cy

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ