Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εύζωνες: το σύμβολο του ελληνισμού που κάνει το γύρο του διαδικτύου - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

19.05.2017 | 17:30
Οι γνωστοί  σε όλους Έυζωνες (Εύζωνοι = ευ + ζώνες = οι καλά ζωσμένοι) είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες, από τη στολή που καθιερώθηκε επίσημα από τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδας, την οποία έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.  Αποτελούν σύμβολο ελληνισμού ενώ σε περιοχές όπου υπάρχει ομογένεια όπως για παράδειγμα στην Αμερική και την Αυστραλία όπου την 25 Μαρτίου γίνονται παρελάσεις Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς είναι ιδαίτερα αγαπητοί.  Ποια είναι η  ιστορία του συμβόλο της καρδιάς του ελληνισμού  που κάνει το γύρο του διαδικτύου; Ακολουθεί η ιστορία τους καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τις πιο ξεχωριστές στιγμές που έγιναν...viral. 

Εύζωνες σε παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς
Εύζωνες ως σύμβολο γενναιότητας

Μέσα από την ιστορική δράση των ευζωνικών ταγμάτων, οι εύζωνες έχουν αναχθεί σε σύμβολα γενναιότητας για τον ελληνικό λαό. Στις μέρες μας ‘’εύζωνες’’ καλούνται οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι εκτελούν αποστολές συμβολικού χαρακτήρα, με κεντρική τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προεδρικού Μεγάρου. 

Η ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων

Η ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων (αργότερα συνταγμάτων) ξεκινά το 1867, με την ίδρυση τεσσάρων ταγμάτων, καθένα από τα οποία διέθετε οργανωτική δύναμη τεσσάρων λόχων. Κεντρική τους αποστολή ήταν η φύλαξη της μεθορίου. Το 1868 προστέθηκε σε κάθε τάγμα ευζώνων και πέμπτος λόχος. Η αρχική σύνθεση αυτών των ταγμάτων αποτελούνταν από εθελοντές, υπαξιωματικούς ή οπλίτες, οι οποίοι συνήθως κατάγονταν από ορεινές περιοχές.

Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνες να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων. Έντονη δράση είχαν τα ευζωνικά τάγματα και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος).Έντονη δράση είχαν τα ευζωνικά τάγματα και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος).
 Όπως τονίσαμε ο Εύζωνες είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και γνωστοί ιδιαίτερα στην ομογένεια όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και παρελάσεις. Φέτος συγκλόνισε το Παννελήνιο ο Εύζωνας που δάκρυσε από τις εκδηλώσεις αγάπης των ομογενών κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης μελών της προεδρικής φρουράς στην Αυστραλία.

Φωτογραφία: Ο Εύζωνας που δάκρυσε στην Αυστραλία
Δείτε βίντεο με Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς σε παρελαση στη Φλόριδα

Βίντεο: Εύζωνες σε παρέλαση στο Σίδνευ για την Ημέρα ΑΝΖΑC Eύζωνες Παρέλαση 25 Μαρτίου στο Σύνταγμα  

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ