Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξι μήνες αναβολή ασκήσεων στο Αιγαίο - Ποιοι το ζητούν

02.03.2015 | 00:11
Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Την αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων κατά τους 6 μήνες μήνες του έτους ζητούν μεταξύ άλλων Ελληνες και Τουρκοι φιλειρηνικοί πολίτες αντιπροσωπείες των οποίων συναντήθηκαν στο Αϊβαλί. Στη συνάντηση που γίνεται σε ετήσια βάση, εξετάστηκαν θέματα περαιτέρω προώθησης της φιλίας και της συνεργασίας στις δύο ακτές του Αιγαίου, σε επίπεδο πολιτών.
 Την έναρξη των εργασιών της κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και της αντίστοιχης τουρκικής οργάνωσης «Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», έκανε ο δήμαρχος Αϊβαλιού και ακολούθησαν ο Μπουλέντ Τανίκ, πρώην δήμαρχος Τσάνκαγια Άγκυρας, και ο Στρατής Πάλλης, αντιπρόεδρος της «Συνύπαρξης», πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης, οι οποίοι αναφέρθηκαν κυρίως στις προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας μετά την πολιτική αλλαγή που επήλθε στην Ελλάδα.

Το «μορατόριουμ»

Γενικά στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκαν κι άλλοι Τούρκοι και Έλληνες ομιλητές, τονίζοντας ότι η λογική και η μετριοπάθεια πρέπει να διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προς τούτο, μάλιστα, η συνάντηση ενέκρινε ψήφισμα για θέσπιση 6μηνου «μορατόριουμ» στις στρατιωτικές ασκήσεις, ώστε να διακόπτονται αμοιβαία κατά την τουριστική περίοδο,αναφέρει το emprosnet.gr. Σε ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet και με τον τίτλο «Διακοπή για τον τουρισμό στις ασκήσεις» γράφει ότι Τούρκοι και Έλληνες φιλειρηνικοί πολίτες που συναντήθηκαν στο Αίβαλίκ αξιολόγησαν τις εξελίξεις από την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και επισημάνθηκε η ανάγκη για τη μη πραγματοποίηση καμίας άσκησης κατά την 6μηνη περίοδο του θέρους. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήρι Τέχνης, στο Αίβαλίκ έλαβε μέρος και ο Δήμαρχος κ. Ραχμί Γκεντσέρ. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο πρώην Δήμαρχος Τσάνκαγια της Άγκυρας κ. Μπουλέντ Τανίκ, ο οποίος είπε ότι η ελληνοτουρκική φιλία που είχαν ξεκινήσει πριν 30 χρόνια οι δήμοι του Ντικιλί και της Λέσβου επεκτάθηκε σε όλο το Αιγαίο και προέκυψε μία λαϊκή αλληλεγγύη.

Ο Δήμαρχος του Αίβαλίκ, ο οποίος ευχήθηκε να είναι για το καλό η αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα, στη συνέχεια ευχήθηκε το ίδιο και για τη χώρα του και είπε «εμείς επιθυμούμε εκείνο που είναι δύσκολο. Επιθυμούμε ειρήνη. Πιστεύουμε ότι το φως της ειρήνης που ξεκίνησε στο Αιγαίο να επεκταθεί σε όλη την περιοχή».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ειρήνης Παιδείας Αιγαίου κ. Μουράτ Μουμτζού συνέκρινε την κατάσταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τις ομοιότητες της πολιτικής πριν από 85 χρόνια και είπε «Ο κοινός πολιτισμός μας και η αριστερή μας αντίληψη θα μας βοηθήσει να βγούμε στον κοινό δρόμο. Μεταξύ των δύο χωρών χρειάζεται μια νέα διαδικασία συμφωνιών».

Από την πλευρά του ο Έλληνας φιλοξενούμενος Στρατής Πάλλης είπε : Θα πρέπει να ασκήσουμε πίεση για το θέμα των κοινών βασικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, για την παρεμπόδιση των πνιγμών των προσφύγων στο Αιγαίο. Όπως είχε γίνει και κατά το παρελθόν, κατά την εξάμηνη τουριστική περίοδο θα πρέπει να σταματήσουν οι ασκήσεις. Καμία φορά, και παραμικρά γεγονότα γίνονται αιτία πολέμου. Εμείς θα συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε πάντα σωστά. 

 Και παρέμβαση για τους μετανάστες


Άλλα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση και για τα οποία εγκρίθηκε η αποστολή υπομνημάτων στις δύο κυβερνήσεις, σύμφωνα με το emprosnet.gr, ήταν:
- Η λήψη μέτρων για τη θεώρηση βίζας, ώστε να διευκολύνονται οι κινήσεις των πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου και να προωθηθεί περαιτέρω ο τουρισμός και το εμπόριο.
- Η έκκληση προς τις δύο κυβερνήσεις να υπάρχει μόνιμη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο ακτοφυλακών, ώστε να αποτρέπονται οι πνιγμοί μεταναστών στο Αιγαίο. Δυστυχώς οι συχνοί πνιγμοί μεταναστών στη μεθόριο του Αιγαίου προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία των πολιτών.


- Κάλεσμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να συστήσει κοινοβουλευτική επιτροπή ελληνοτουρκικής φιλίας, γιατί -όπως ειπώθηκε- δεν είναι λογικό να υπάρχουν αντίστοιχες επιτροπές της Ελλάδας με τις πιο μακρινές χώρες της Αφρικής ή της Ασίας και να μην υπάρχει επιτροπή που να συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων ειρήνης και φιλίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς.
Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη ανάληψης δράσεων με στόχο τους νέους ανθρώπους, δράσεων που θα φέρουν κοντά νέους και από τις δύο πλευρές, με βάση και τα ενδιαφέροντά τους (τέχνη, αθλητισμό κ.λπ.).
Επίσης, συμφωνήθηκε να γίνει σύντομα και νέα συνάντηση, αυτήν τη φορά στη Μυτιλήνη.

Οι συμμετοχές

Η 20μελής αντιπροσωπεία της «Συνύπαρξης» αποτελείτο από μέλη της κίνησης, εκπροσώπους φορέων της Λέσβου και προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, όπως ο πρώην βουλευτής Παύλος Βογιατζής, ο πρώην αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης, ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Λέσβου Αλέκος Ευαγγελινός, καθώς και εκπρόσωπος του Συλλόγου «Φωκαέων «Πολιτεία» από τη Φώκαια Αττικής.
Αντίστοιχα από τουρκικής πλευράς, εκτός απ’ τα μέλη της τουρκικής οργάνωσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και προσωπικότητες από διάφορες πόλεις, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της πόλης του Αϊβαλιού, με επικεφαλής το δήμαρχο, Ραχμί Γκεντσέρ, ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση σε πολιτιστικό χώρο του Δήμου. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ