Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξι Νατοϊκοί νεκροί στο Αφγανιστάν

06.04.2013 | 20:46
Έξι μέλη του συνασπισμού του ΝΑΤΟ, τρεις στρατιώτες και τρεις πολίτες, σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στο νότιο και το ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν η Isaf, δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα και ο αμερικανικός στρατός.

Ο συνασπισμός έχει να υποστεί τέτοιες απώλειες εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες. Στις 8 Ιουλίου πέρυσι, επτά στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά επεισόδια, επίσης στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Η πιο φονική σημερινή επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Ζαμπούλ, μια ασταθή περιοχή του νότιου Αφγανιστάν.

"Τρία μέλη της Isaf και δύο πολίτες που ανήκαν στο συνασπισμό σκοτώθηκαν σε επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Isaf.

Εκπρόσωπος της Isaf δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο.Μία δεύτερη επίθεση των εξεγερμένων, αυτή τη φορά στο ανατολικό Αφγανιστάν, προκάλεσε το θάνατο ενός αμερικανού πολίτη, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε ένα ανακοινωθέν χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.Την ευθύνη για την επίθεση στη Ζαμπούλ ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έκαναν λόγο στην ιστοσελίδα τους Φωνή του Τζιχάντ για μια "καρποφόρα επίθεση μάρτυρα" η οποία έγινε καθώς "ο επαρχιακός κυβερνήτης πλησίαζε μια συγκέντρωση των ξένων εισβολέων για να επισκεφθεί ένα νεοκατασκευασθέν νοσοκομείο".

Από το επεισόδιο υπήρξαν επίσης θύματα μεταξύ των αφγανών αμάχων, ανέφερε η Isaf, που δεν διευκρίνισε ποιες ήταν οι εθνικότητες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που ζήτησε ανωνυμία, "'ένα αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά εξερράγη το πρωί του Σαββάτου στον τομέα Καλάτ (πρωτεύουσα της επαρχίας Ζαμπούλ) κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής του ΝΑΤΟ" προκαλώντας "σημαντικό αριθμό θυμάτων".Στη Ζαμπούλ σταθμεύουν Ρουμάνοι και αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Isaf.

"Υπήρξε μια επίθεση αυτοκτονίας λίγο μετά την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου", συνέχισε ο τοπικός αξιωματούχος.

"Βρισκόμασταν καθ΄οδόν προκειμένου να λάβουμε μέρος σε ένα προγραμματισμένο γεγονός όταν ακούστηκε μια ανάφλεξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή μας. Υπήρχαν οχήματα και ξένοι στρατιώτες κοντά στον τόπο της έκρηξης", δήλωσε στο AFP ο Άσραφ Νασίρι, κυβερνήτης της Ζαμπούλ.

"Ένας γιατρός και ένας πολίτης σκοτώθηκαν και δύο από τους σωματοφύλακές μου τραυματίστηκαν", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, 11 "εισβολείς" σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν, ενώ ένας φρουρός του κυβερνήτη σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ