Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ - ΔΙΑΦΘΟΡΑ: Το ωόν, η όρνιθα και η διαφθορά - Άρθρο του Κωνσταντίνου Φράγκου

01.09.2013 | 00:01

του Κων. Φράγκου•

Και όποιος είναι τίμιος, ας γίνει ερημίτης
κι ας σιγοβράζει την τιμή
να πίνει το ζουμί της
Γ. Σουρής

Η τελευταία δίωξη επιχειρηματιών του Χώρου των Εξοπλισμών και στελεχών του Υπουργείου Άμυνας (Οι Υπουργοί διέφυγαν λόγω του ευεργετικού για τους παράνομους πολιτικούς, Βενιζελείου επίνευσης, άρθρου 86 του Συντάγματος) για το δυσώδες σκάνδαλο υλικού του Στρατού, προκάλεσε αίσθηση και υπερπαραγωγή σχολίων και αναλύσεων από τον Τύπο.
Αργά ανεκάλυψαν το ....... νετρόνιο. Η υπόθεση αυτή, σας διαβεβαιώ ενόρκως, είναι μια από τις 30 – 40, τουλάχιστον, από τα κραυγαλέα σκάνδαλα τα οποία υπνώττουν ή έχουν «κουκουλωθεί» πλήρως για πολλούς λόγους εξ ών ο κυριότερος είναι η αυτοπροστασία του «αδελφάτου» των πολιτικών.
Το ότι δεν εμπορεύομαι κριτική και σχολιασμό, κατόπιν εορτής το γνωρίζουν καλώς οι αναγνώστες μου στο ΠΑΡΟΝ και όσοι έχουν διαβάσει τα δύο βιβλία μου (Αμύνεσθαι περί .... πάρτης και Λεηλασία της Άμυνας) όπου αναφέρω λεπτομερώς από το 2008, αυτά τα σκάνδαλα, χωρίς να καταφέρω να συγκινήσω κανένα. Ευτυχώς η δικαστής κ. Πόπη Παπανδρέου έδειξε τις ευαισθησίες της. Πρόκειται για κρεσέντο διαφθοράς στο χώρο των εξοπλισμών που σήμερα έχουν καταλαγιάσει μόνο για ένα λόγο: Δεν υπάρχουν πιστώσεις.
Οι μηχανισμοί όμως παραμένουν άθικτοι σύμφωνα με τον αφορισμό του τ. ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη (ΣΚΑΪ, 12 Νοε. 2011) και είναι έτοιμοι να ξαναορμήσουν. Το έχουν κάνει, ήδη, με την «αξιοποίηση» των Αντισταθμιστικών. Το γιατί είναι ευκολοαπάντητο: Λόγω της ατιμωρησίας και της πώρωσης. Η διαφθορά, όπως και η επάρατος, έχει διεισδύσει βαθειά και έχει παραλύσει κάθε αντίδραση. Θα μπορούσα να γεμίσω μια σελίδα με τσιτάτα και σχόλια επιφανών και μη ανθρώπων για το θέμα. Εν τούτοις οι ηθικοί αυτουργοί εμμένουν. Είναι ακόρεστοι και άατοι, καθώς λέει ο Όμηρος.

Η διαφθορά
Ούτε στον ορισμό της θα σταθώ, είναι γνωστός. Θα προβάλλω όμως μερικές δικές μου παραδοχές τις οποίες, αν θέλετε, τις αποδέχεσθε.
Εφόσον ο Πρωθυπουργός είναι πατριώτης που έχει κατά νου πρώτα το συμφέρον της Χώρας, μετά του Κόμματος και, τελευταία, το δικό του και αν έχει επιλέξει ως συνεργάτες όχι κεκραγμένους άρπαγες και αλήτες, τότε ΟΥΔΕΙΣ Υπουργός δύναται να παρανομήσει γιατί θα καθαιρεθεί. Όταν ο Πρωθυπουργός είναι μόνο αρχομανής και αρχολάγνος και εξαγοράζει την ανοχή των Υπουργών του με οικονομικά ανταλλάγματα (εννοείτε ποιον εννοώ) τότε είναι συνένοχος ή εξαιρετικά βλάξ.
Εφόσον Υπουργός είναι, ομοίως, πατριώτης κλπ και όχι μιζαδόρος ή βλάξ (υπήρξαν πάμπολλοι τέτοιοι) και δεν περιβάλλεται από απατεώνες (που ο ίδιος τους έχει επιλέξει) τότε ΟΥΔΕΙΣ από κάτω (Υφυπουργοί, Γεν. Διευθυντές Εξοπλισμών κλπ), δεν μπορεί να παρανομήσει.
Όταν προμηθευτής, επίσημος και αναγνωρισμένος, ως αντιπρόσωπος (όχι μεσάζων), δεν είναι άπληστος ή απατεώνας, περιορίζεται στην νόμιμη προμήθειά του, δεν επιχειρεί να εκμαυλίζει ή να «λαδώνει» τότε, πάλι, δεν μπορεί να προκύψει θέμα διαφθοράς. Αυτά, βέβαια, θεωρητικά.
Σε επίρρωση σε όσα αναφέρω πιο πάνω για αρχολάγνους Πρωθυπουργούς που εξαγοράζουν την ανοχή των υφισταμένων τους για να εξασφαλίσουν των θώκο, αναφέρω τον χρυσούν κανόνα του Γάλβα:
Ο Κανόνας του Γάλβα (Ρωμαίος Αυτοκράτωρ 3 π.Χ. – 69 μ. Χ.)
Ο αιμοσταγής Γάλβας, ένας από τους χείριστους Ρωμαίους αυτοκράτορες, διάδοχος του Νέρωνα, όταν επληροφορείτο ότι κάποιος έπαρχος ή Ύπατος (κάτι σαν σημερινό Υπουργό) τον απειλούσε τον φόρτωνε με προνόμια και χρήμα και τον ηρεμούσε. Τον εξαγόραζε. Διατύπωσε, δε, τον παρακάτω χρυσόν κανόνα:
Κανένας δεν είναι περισσότερο ακίνδυνος
από εκείνον που η φιλοδοξία του είναι να γεμίζει την κοιλιά του.
Αυτόν τον κανόνα δίδαξε κάποιος σε έναν Έλληνα Πρωθυπουργό, τον επονομαζόμενο Βραχύ ή Δώσωνα, και μ’ αυτόν τον τρόπο «στόμωνε» τους δελφίνους και βαρώνους. Τους άφηνε να κλέβουν και να ληστεύουν το Κράτος ασύδοτα, ιδιαίτερα αυτούς των Ολυμπιακών Αγώνων και των Εξοπλισμών.
Όταν κάποιος ξένος ομόλογος του τον παρετήρησε ότι έχασε τον έλεγχο με τους ληστές Υπουργούς απάντησε, όπως ο Γάλβας: «Da dextam misero» (Βοηθώ τους αναξιοπαθούντες....)

Το ωόν και η όρνιθα
Κι όμως στα καθ’ ημάς η διαφθορά ανθεί και οργιάζει, κυρίως μετά το 1974. Χειροπιαστές οι αποδείξεις. Αναμεμειγμένοι Πρωθυπουργοί, Υπουργοί και άλλοι Αξιωματούχοι πολλών επιπέδων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιος γέννησε τη διαφθορά, ποιος καθιέρωσε την μίζα ως θεότητα, ποιος εξαγόρασε συνειδήσεις;
Οι προμηθευτές, που διέθεταν φοβερές ομάδες εκμαυλιστών (με ...ντοκτορά) και γητευτές Αξιωματούχων ή οι πολιτικοί που έστελναν «μηνύματα» στους προηγούμενους για «στενή συνεργασία»;
Εφόσον γίνουν αποδεκτές οι παραδοχές που ανέφερα πιο πάνω, νομίζω ότι το ωόν (πολιτικός) γέννησε την όρνιθα (προμηθευτής) που την ξεπουπούλιαζαν κυριολεκτικά (αφού η ίδια είχε καταπιεί αμέτρητες ποσότητες καλαμποκιού), οι Αξιωματούχοι της Χώρας και ευγενείς συνεργάτες τους όπως π.χ. Εκδοτικά Συγκροτήματα κ.ά.. Στο ερώτημα αιώνων, λοιπόν, το αυγό γέννησε την κότα ή η κότα το αυγό, η απάντηση στους εξοπλισμούς είναι ότι το αυγό γέννησε την κότα, δηλ. ο πολιτικός είναι ο γεννήτωρ αφού, προηγουμένως, εξασφάλισε την ασυλία του με το άρθρο 86.

Το Κόμμα
Αποτελεί το πρώτο άλλοθι για την μιζοληψία με υπερκοστολόγηση.
Ο Υπουργός ουδέποτε ζητάει χρήμα για εαυτόν. Θα ήταν άκομψο. Τα ζητάει για τις ανάγκες του Κόμματος, με συγκατάθεση, βέβαια, του Πρωθυπουργού γιατί πρέπει να κερδιθούν οι εκλογές και να ....σωθεί η Χώρα από ανευλαβείς αντιπάλους. Επιχειρήματα ποικίλα....

Η Πατρίδα
Δεύτερο άλλοθι είναι η σωτηρία της Χώρας από τον επερχόμενο Ανατολικό κίνδυνο ...... Ο Μέγας Ανατολικός του Εμπειρίκου..... Δεν σχολιάζω, αλλά παραθέτω 2 γνωστότατους αφορισμούς:
• Ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων.
Samuel Johnson
• Η πιο τρομακτική φράση στη γλώσσα μας είναι: Είμαι πατριώτης πολιτικός και έρχομαι να βοηθήσω.
R. Reagan τ. Πρόεδρος ΗΠΑ

Αντί επιλόγου και περί το .....ωόν
• Θα μπορούσε να διανοηθεί προμηθευτής να προσεγγίσει προς εκμαυλισμό πολιτικούς του ΥΕΘΑ όπως οι κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Θόδωρος Στάθης, Στάθης Γιώτας, Λάζαρος Λωτίδης, Γιάννης Λαμπρόπουλος .... (τα πρόσωπα από προσωπική εμπειρία. Υπάρχουν κι άλλοι....);
Προμηθευτής τροχαίου υλικού, απελθών προ πολλού, μου αφηγήθηκε:
Επικειμένης προσφοράς του για υλικό υψίστης ποιότητας και λογικής τιμής για την ΠΑ κλήθηκε από αχρείο Υπουργό και ρωτήθηκε. Ποιο το κέρδος σου από τη δουλειά; 3% του απάντησε. Όχι δεν είναι 3 αλλά 10, αντέτεινε ο Υπουργός. 7 δικά μου, τα 3 δικά σου.... Μα πρέπει να συνεννοηθώ με την Εταιρεία μου.... Φέρε μου εδώ τον Πρόεδρο, απαίτησε ο αναίσχυντος. Ήρθε ο Πρόεδρος, «συνεργάσθηκε» και μου έδωσε εντολή: Θα βάλετε 14% ποσοστό: 7 για τον χυδαίο, 4 δικά σου και 3% για εμάς της εταιρείας. Μου πρόσθεσε ότι από τα δικά σου να δώσεις καλαμπόκι για τις κότες. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε. Μάλλον τα μέλη των Επιτροπών...(έκτοτε ο όρος καλαμπόκι για τις κότες, καταγράφηκε στο Συναξάρι του Καλού Λαμογιού).... 11% κλοπή του ΥΕΘΑ, έτσι ωμά. Οι Επιτροπές ελέγχονταν από τον Υπουργό.
• Το 2014, έτος αναθεώρησης του Συντάγματος. Προτεραιότητα έχει η κατάργηση του επαίσχυντου άρθρου 86. Μόλις προχθές έγινε μια συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ, όλοι μίλησαν για εξασφάλιση διαφάνειας. Ουδείς μίλησε για το άρθρο 86. Για να μην θίξουν τον Μπένι που το «γέννησε». Ούτε οι Νεοδημοκράτες φαίνεται να το θυμούνται......

________________________________
Ο Κων. Φράγκος είναι Υπτγος ε.α. – Αναλυτής Αμυντικών θεμάτων – Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στην Άμυνα 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ