Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ελλάδα-Τουρκία και η στρατηγική των εξοπλισμών. Ο τέως Γεν.Διευθυντής ΥΕΘΑ αναλύει

10.12.2012 | 00:01
Γράφει ο Α.Γ.Τενεκούδης
- Μέλος Δ.Σ. Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος (Α.ΑΚ.Ε.)
- τ. Γεν. Διευθυντής ΥΠΕΘΑ

Χωρικά ύδατα, Εναέριος χώρος, FIR, Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, “Casus Belli”, Θαλάσσια οικόπεδα, Υδρογονάνθρακες, Συνθήκη “Mondego Bay 1982”, Μνημόνια, Οικονομικά μέτρα, Μεταναστευτικό, Λαθρομετανάστες, Πολυθρησκευτισμός, εγκληματικότητα, Εσωτερική Ασφάλεια (Homeland Security), Υπογεννητικότητα, Τσάμικο, Σκοπιανό, Θρακικό, Δωδεκανησιακό, κλπ, κλπ, κλπ.

Αλήθεια, τι Χριστουγεννιάτικο δέντρο και αυτό στο τέλος του 2012;

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πιο πάνω λέξεις με μια Στρατηγική Εξοπλισμών για ένα Έθνος, μια Χώρα, ένα Λαό με τα αρχαιότατα χαρακτηριστικά της Ελλάδος; Ουτοπία ή πραγματικότητα, ειδικότερα αυτή τη ζοφερή ιστορικά χρονική περίοδο για μας τους Έλληνες και ....... γραφικούς ευπατρίδες;

Επι του προκειμένου, στη “Θεωρία των Παιγνίων” (Game Theory), που είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι Παίκτες (βλέπε Ηγέτες) συμπεριφέρονται σε στρατηγικές καταστάσεις στις οποίες πρέπει να προβλέψουν στρατηγικά τις πιθανές αντιδράσεις των αντιπάλων τους, μια στρατηγική ονομάζεται “Κυρίαρχη Στρατηγική” αν είναι η πιο ενδεδειγμένη που πρέπει να εφαρμόσει ο ένας Παίκτης ανεξάρτητα από τη στρατηγική που ακολουθεί ο αντίπαλος Παίκτης.

Στην περίπτωση των Παικτών Ελλάδα – Τουρκία, επιχειρείται στο άρθρο αυτό μια εξομοίωση στον τρόπο με τον οποίο επιρεάζεται η ασφάλεια και η ισχύς της κάθε χώρας σχετικά με τις αποφάσεις τους για τις εξοπλιστικές δαπάνες με βάση τον πιο κάτω πίνακα:


Έτσι, παραδειγματικά συνάγονται τα εξής στρατηγικά συμπεράσματα, δηλαδή:

Αν η Τουρκία αποφασίσει να ενισχύσει τους εξοπλισμούς της (που συστηματικά το πράττει), η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση αν κάνει το ίδιο (που δεν το πράττει), επειδή έτσι και οι δύο Παίκτες θα αποφύγουν την απώλεια ισχύος.
Αν πάλι η Τουρκία αποφασίσει να μειώσει τις εξοπλιστικές της δαπάνες (που προκλητικά δεν το πράττει), τότε η Ελλάδα θα είναι σε πλεονεκτικότερη θέση αν συνεχίζει να έχει επαρκείς εξοπλιστικές δαπάνες (που δεν το πράττει).
Αντίστοιχα λοιπόν μπορεί ο κάθε αναγνώστης να εξαγάγει το δικό του συμπέρασμα κάνοντας τους οιοσδήποτε στρατηγικούς εξοπλιστικούς του συνδυασμούς.

Το στρατηγικό εξοπλιστικό ζήτημα επομένως είναι πώς ο κάθε Παίκτης – Χώρα (Ηγέτης) ξεχωριστά αντιλαμβάνεται για το δικό του συμφέρον την έννοια της κυρίαρχης στρατηγικής στον ιστορικό χώρο και χρόνο.

Σε έναν γεωγραφικό χώρο που πορεύονται η Ελλάδα και η Τουρκία, που ιστορικά παράγει και θα εξακολουθεί να παράγει περισσότερη ιστορία απ’οση μπορεί να καταναλώσει, η στρατηγική εξοπλισμών δεν είναι απλή υπόθεση, όταν αυτή επηρεάζει δραματικά το ισοζύγιο των Ελάχιστων Αποδεκτών Οροφών και Βαθμό Απωλειών (Attrition Rates) Μέσων και Προσωπικού των δύο κατα τα άλλα φίλων και γειτόνων.


Κατα συνέπεια στην προκειμένη περίπτωση μόνο για δαιμονοποίηση των εξοπλισμών δεν πρέπει να ομιλούμε. Αντιθέτως πρόκειται για μια άκρως ωμή και ρεαλιστική αξιολόγηση και στρατηγική επεξεργασία αμείλικτών αριθμών και ποσοστών, όταν οι δαπάνες (δις ευρώ) αντίστοιχα εμφανίζονται ως εξής (στοιχεία από SIPRI/Stockholm International Peace Research Institute) :
 

Kαι δεν ομιλούμε για το 2012 και τα επερχόμενα έτη για λόγους ψυχολογικής δεοντολογίας.


Σύμφωνα με τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό το Αμυντικό μας Δόγμα είναι αμυντικό – αποτρεπτικό βασισμένο όμως στην αρχή της ισοδύναμης ανταπόδοσης και πρέπει να ικανοποιεί μία Εθνική Στρατηγική όχι για να προκαλέσει έναν πόλεμο αλλά να μπορεί συστηματικά και διαχρονικά να τον αποτρέπει. Αυτό βεβαίως μπορεί να διασφαλιστεί και με την κατάλληλη Στρατηγική Εξοπλισμών.
Εκ των πιο πάνω αναφερθέντων, οι σκέψεις πλέον και οι προβληματισμοί αφήνονται στη λογική και στη κρίση του κάθε αναγνώστη αυτού του άρθρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί το Ισραήλ, "στηρίζει" Ελλάδα-Κύπρο. Ανάλυση Stratfor-ΒΙΝΤΕΟ


Τι οδήγησε στα "νταϊλίκια" της Τουρκίας κατά της Κύπρου


Η στρατηγική σημασία του Αιγαίου. Άρθρο-ανάλυση

 

 

ΣΧΟΛΙΑ