Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

F-35: Ανησυχεί η Άγκυρα - Προσπαθούν να πείσουν τις ΗΠΑ ότι δεν αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ

08.06.2018 | 20:58
Έντονη είναι η ανησυχία της Άγκυρας για το θέμα των F-35. Η Γερουσία έχει βάλει στον πάγο τη συμφωνία, ωστόσο το τοπίο είναι ακόμα θολό. Προς το παρόν συνεχίζονται οι συζητήσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, ωστόσο η Τουρκία δεν δείχνει πρόθυμη να σταματήσει την προμήθεια των S-400.

Το θέμα τέθηκε στην ατζέντα του τούρκου υπουργου Άμυνας Νουρεντίν Τζανικλί, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε να ενημερωθεί η Γερουσία ότι οι πύραυλοι S - 400 που προμηθεύεται η Άγκυρα από τη Μόσχα δεν αποτελούν απειλή για την αμυντική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το οποίο σταματά η προμήθεια των αεροσκαφών στην Τουρκία εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών πυραύλων αλλά και της φυλάκισης του πάστορα Άντριου Μπράνσον. Η ανησυχία άλλωστε είναι φανερή και από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ο οποίος φάνηκε να επιχειρεί να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος της Ρωσίας σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Τζανικλί δεν απέφυγε τις προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν υποχωρεί από την θέση της να μην εγκατασταθούν οι S-400 στην Τουρκία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας υπήρξε η πρόταση οι S-400 να παροπλιστούν όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους ρωσικούς S -300 που προτίθετο να προμηθευτεί η Κύπρος.

Το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ αναφέρει τα εξής: Το ζήτημα των F-35 συζήτησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στην Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε ο ίδιος σημειώνοντας ότι του ζήτησε να ενημερώσει τη Γερουσία ότι οι S400 δεν αποτελούν απειλή για την αμυντική μηχανή των ΗΠΑ. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στις ΗΠΑ είχαν μια μια εποικοδομητική και λεπτομερή συζήτηση και διαβεβαίωσε τον Τζέιμς Μάτις ότι το αντι-πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας S400 δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, ενώ του ζήτησε να ενημερώσει και την αμερικανική γερουσία σχετικά, η οποία αναμένεται αυτό τον μήνα να αποφασίσει για την παράδοση ή όχι τελικά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία . Πρόσθεσε ότι οι S400 θα εγκατασταθούν στην Τουρκία και από αυτό το θέμα δεν υποχωρεί η Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, hellasjournal.com
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ