Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

F-35: Δεν επηρεάζει την Τουρκία η απόφαση της Γερουσίας λέει ο Μποζντάγ

20.06.2018 | 21:44
Αύριο θα γίνει η παράδοση των πρώτων F- 35 σε τελετή στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ. O ίδιος υπογράμμισε ότι η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου δεν τους επηρεάζει. Παράληλα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο TGRT είπε ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα.

Την απόφαση αυτή εξέδωσε η γερουσία για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία. Για τους S-400, ο Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να κάνει πίσω στο θέμα αυτό, ό,τι απόφαση κι αν πάρει η γερουσία”.

Επίσης, αναφερόμενος σήμερα στις εκλογές της 24ης Ιουνίου ο Μπεκίρ Μποζντάγ προέβλεψε ότι ο πρόεδρος θα βγει από τον πρώτο γύρο υποστηρίζοντας ότι: “Οι προσευχές του λαού μας προς τον πρόεδρο Ερντογάν είναι πολλές»

Τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου έχουν υπερψηφίσει τροπολογίες που, αν τελικώς ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα ψηφιστεί στα τέλη Ιουλίου, θα παγώσουν την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Οι τροπολογίες, πέραν από τα F-35, θα παγώσουν και τις πωλήσεις άλλων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, αλλά και την μεταφορά τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Όπως έχει ήδη σημειωθεί, αφορμή για τις εντονότατες αντιδράσεις των Αμερικανών Βουλευτών και Γερουσιαστών είναι, μεταξύ άλλων, η αγορά των πυραύλων S-400 από την Ρωσία, αλλά και η κράτησή του Αμερικανού Πάστορα Μπράιαν Μπράνσον στην Τουρκία.

Από την πλευρά τους, η Τουρκία φέρεται να αψηφά τις απειλές του Κογκρέσου, καθώς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η αγορά των S-400 έχει ολοκληρωθεί και δεν αυτό δεν αλλάζει.

Παρ' όλα αυτά, η Γερουσία υπερψήφισε  την τροπολογία με μεγάλη πλειοψηφία 85-10, που τις δίνει την δυνατότητα να υπερκεράσει ακόμα και ένα ενδεχόμενο βέτο του Προέδρου Τραμπ.


https://hellasjournal.com, ΚΥΠΕ, Anadolu

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ