Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

F-35: Δεν θα πετάξει στην Τουρκία λέει η Hurriyet

10.06.2018 | 13:06
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ φαίνεται ότι συμφώνησαν πως τελικά για λύσουν τη σπαζοκεφαλιά στη Συρία και συγκεκριμένα στην πόλη Mανμπίτζ, η οποία ήταν ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις τους για περίπου δύο χρόνια. Μια συνάντηση που άργησε πολύ μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Μάικ Πομπέο, Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης των ΗΠΑ τελικά έγινε και αποτέλεσμα αυτής  της συνάντησης ήταν η συμφωνία του οδικού χάρτη της Μανμπίτζ, γεγονός το οποίο αποδεικνύει γιατί οι Κούρδοι Πολιτοφύλακες YPG αποσύρονται στα ανατολικά του Ευφράτη. Ωστόσο η επίλυση αυτή έχει μέλλον μπροστά της όπως επίσης  μέλλον έχει και η συμφωνία με τα F-35 μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της  hurriyetdailynews.com.

Γιατί οι ΗΠΑ συμφώνησαν στον οδικό χάρτη στην Μανμπιτζ


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συμφωνίας η κατασκευή του οδικού χάρτη θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό χωρίς ωστόσο να δημοσιεύεται χρονοδιάγραμμα. Δημοσίευμα της hurriyetdailynews.com αναφέρει ωστόσο ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως και τις 5 Σεπτεμβρίου. Τα πρώτα ορατά σημάδια της διπλωματικής επαφής θα είναι ορατά στα τέλη Ιουλίου αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Για να φτιαχτεί ο δρόμος απαιτείται να διαλυθεί τόσο το στρατιωτικό συμβούλιο της Μανμπίτζ, όσο και το πολιτειακό συμβούλιο, στα οποία το YPG “πρωτοστατεί” λέει η Hurriyet. Παρόλο που οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι ο αριθμός των Αράβων ξεπερνούν αυτών των Κούρδων του YPG και γνωρίζουν ότι η δομή της ιεραρχίας σε αυτά είναι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από την ιδεολογία του Οτσαλάν του ηγέτη του PKK ( σ.σ Η Άγκυρα θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση).

Ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί συνεχίζουν να υπογραμμίζουν τον αριθμό των Αράβων είναι γιατί δεν επιθυμούν μια συνολική διάλυση των συμβουλίων και θέλουν να κρατήσουν τους έμπειρους Άραβες στα έδρανα. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο για την Άγκυρα να το δεχτεί και είναι πιθανό να ενταθούν οι ανησυχίες σχετικά με ορισμένους Άραβες, οι οποίες έχουν ταχθεί με το μέρος του PKK το τελευταίο διάστημα.

Τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα. Το σχέδιο για τον οδικό χάρτη είναι μόνο η αρχή. Σκληρά “παζάρια” επέρχονται και οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι αν υπάρξουν καθυστερήσεις ο τύπος θα σπεύσει να το σχολιάσει.

Έτσι η συμφωνία για την Μανμπίζ ανοίγει νέα θέματα. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αυτή αποτέλεσε ένα θετικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών μέσα από το οποίο “ξεφορτώθηκαν” την ένταση που δημιουργείται από την κρίση στη Συρία. Από τη μία θα μπορούσε να λεχθεί ότι οι Αμερικανοί κατόρθωσαν να αποτρέψουν τον Ερντογάν να χρησιμοποιήσει το θέμα για προπαγανδιστικούς λόγους στις εκλογές που έρχονται στις 24 Ιουνίου.

Πετάει το F-35 ή δεν πετάει;

Ένα άλλο θέμα που δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ είναι τα F-35. Η τελετή για να “γιορτάσουν” τη συμφωνία για τα F-35 έχει οριστεί για τις 21 Ιουνίου στο Τέξας παρόλο που η Γερουσία και το Κογκρέσο έχουν βάλει στον πάγο την αποστολή των μαχητικών με νομοσχέδιο.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει σε τι επίπεδο θα στείλει αντιπροσωπείες στην τελετή. Η Άγκυρα πιθανώς να περιμένει ποιος θα βρίσκεται στην τελετή από την πλευρά των ΗΠΑ. Όταν το πρώτο τους F-35 μεταφέρθηκε δύο μήνες πριν ο Υπουργός Άμυνας της Βορείου Κορέας ήταν εκεί όπως επίσης και ένας γερουσιαστής από το Τέξας. Μάλλον κάτι παρόμοιο θα γίνει και στην περίπτωση της Τουρκίας. Σίγουρα θα υπάρχουν αντιπρόσωποι του Πενταγώνου και της ΠΑ των ΗΠΑ. Το ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα ποζάρουν χαρούμενα με τους αξιωματούχος της Τουρκίας είναι λίγο δύσκολο…

Τα F-35 θα πάνε στην Τουρκία αλλά θα περάσουν τουλάχιστον 2 χρόνια μέχρι να πετάξουν καθώς οι Τούρκοι πιλότοι πρέπει να εκπαιδευτούν σε αμερικανικό έδαφος. Η κυβέρνηση Τραμπ θα χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί για να αντιμετωπίσει το Κογκρέσο . Ελπίζει ότι στο μεσοδιάστημα θα καταφέρει να σπάσει τη συμφωνία λόγω των S-400.

Από την πλευρά της, η Τουρκία βλέπει ότι η κρίση με τα F-35 δεν θα τελειώσει μέχρι το μαχητικό αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος. Και υπάρχουν άλλα 99 αεροσκάφη που αναμένεται να παραδοθούν…

Μετάφραση - απόδοση για το onalert.gr Αγγελική Μαξούρη

Πηγή: http://www.hurriyetdailynews.com
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ