Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

F-35: Γιατί το Ισραήλ δεν επιθυμεί την παράδοση τους στην Τουρκία

28.05.2018 | 20:11
 Σοβαρή ανησυχία στο Ισραήλ φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η επικείμενη παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Το Ισραήλ αντιλαμβάνεται ότι το νέο αυτό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς δυνητικά θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Ha’aretz αξιωματούχοι του του Ισραήλ συζητούν αυτή την περίοδο με τις ΗΠΑ το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, το Ισραήλ θα επιθυμούσε να είναι η μόνη χώρα στην Μέση Ανατολή εξοπλισμένη με το F-35 για να διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα, ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ δεν επιθυμεί την απόκτηση του αεροσκάφους από την Τουρκία, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα, την διαρροή κρίσιμων πληροφοριών για τις ικανότητες του F-35 σε γειτονικές εχθρικές προς το Ισραήλ χώρες.

Έτσι σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα, αυτό που συζητούν ΗΠΑ και Ισραήλ αυτή την περίοδο είναι η αποτροπή παράδοσης συγκεκριμένου λογισμικού στους Τούρκους, που θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του νέου αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Πηγές στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα της παράδοσης από τις ΗΠΑ στους Τούρκους του συγκεκριμένου λογισμικού, αποτελεί μέρος των διμερών διαπραγματεύσεων για την συνέχιση της συμφωνίας πώλησης των F-35 στην Τουρκία.

Η πώληση του F-35 στην Τουρκία δεν μπορεί να ακυρωθεί, αφού η Άγκυρα είναι βιομηχανικός εταίρος των ΗΠΑ στην κατασκευή του αεροσκάφους και έχει πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό για τη συμμετοχή της και αυτό είναι κάτι το οποίο το Ισραήλ δείχνει να αντιλαμβάνεται.

Σημειώνεται ότι 10 τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στην παραγωγή του F-35 για το σύνολο των πελατών του αμερικανικού αεροσκάφους με συμβόλαια συνολικού ύψους 10 δις δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση στόχος των Ισραηλινών είναι να μην παραδοθεί στην Τουρκία το συγκεκριμένο λογισμικό του F-35, ώστε το Ισραήλ να είναι ο μόνος κάτοχος του σε ολόκληρη την περιοχή. 

Όπως αναφέρει η Ha’aretz, όταν οι Αμερικανοί Γερουσιαστές ζήτησαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους τη γνώμη τους για την πώληση του F-35 στην Τουρκία, τόνισαν την έντονη ανησυχία τους.

«Οι Ισραηλινοί θα ήθελαν να είναι η μόνη χώρα στην Μέση Ανατολή που διαθέτει τις ικανότητες του F-35». Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν πού καλά πώς να το κάνουν αυτό ξεκάθαρο με τους δικούς τους τρόπους». υπογραμμίζει σε τοποθέτηση του Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από το https://www.haaretz.comhttps://sputniknews.com/


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ