Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

F-35 στην Τουρκία: Στο Κογκρέσο η έκθεση του Πενταγώνου για τα stealth μαχητικά της Άγκυρας

16.11.2018 | 10:59
 Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας υπέβαλε την σχετική έκθεση στο Κογκρέσο όπου αναλύονται οι συνέπειες της απόκτησης των 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία, σύμφωνα με πέντε άτομα που έχουν γνώση της έκθεσης, αφαιρώντας έτσι ένα βασικό εμπόδιο για τη συνέχιση της συμφωνίας.

Η προγραμματισμένη αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 έχει δημιουργήσει προβληματισμό στη Δύση, καθώς φοβούνται ότι η Ρωσία μέσω των S-400 θα μπορούσε να συλλέξει πληροφορίες για τις αδυναμίες των stealth μαχητικών F-35, σε μια περίοδο έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρουν οι ειδικοί.

Η Έλεν Λόρντ, η επικεφαλής του προγράμματος αγοράς εξοπλισμών του Πενταγώνου, δήλωσε στο Reuters ότι τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα S-400 ήταν "εξαιρετικά προβληματικά" και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συζητήσει το θέμα με την Άγκυρα, αλλά δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η Τουρκία είχε άλλαξε την απόφαση της για την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν για χρόνια στην Τουρκία ένα εναλλακτικό σύστημα πυραυλικής άμυνας - το σύστημα αεράμυνας Patriot που κατασκευάζεται από την Raytheon και βρίσκεται στο οπλοστάσιο πολλών χωρών του ΝΑΤΟ.

Στο πλάισιο αυτό το Κογκρέσο των ΗΠΑ εισήγαγε τροπολογία με την οποία "πάγωνε" τις παραδόσεις των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στην Τουρκία, μέχρι το Πεντάγωνο να καταθέσει μελέτη με τις επιπτώσεις της αγοράς των F-35 από την Τουρκία, αλλά και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού 5ης γενιάς. 

Η Λορντ είπε ότι η έκθεση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο «απλώς εξηγεί τα γεγονότα», και δεν περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις ή συστάσεις προς το Κογκρέσο, χωρίς να θέλει να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

"Πρέπει να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε", είπε η Λορντ σε συνέντευξή της στο περιθώριο διάσκεψης Αμυντικής Βιομηχανίας του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Η Τουρκία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι προχωρά με την επίμαχη αγορά των S-400 και αναμένεται να αρχίσει να παραλάβει τα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρα τον Οκτώβριο του 2019.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων και να σταματήσει άλλες συμφωνίες όπλων, όπως αυτή για τα F-35.

Η Τουρκία πρόκειται να παραλάβει το τρίτο και τέταρτο F-35 της τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Οι πιλότοι της Τουρκικής ΠΑ εκπαιδεύονται στα δύο πρώτα αεροσκάφη F-35 της Τουρκίας στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα.

Πηγή Hurriyet

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ