Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

F-35: Έγιναν οι απαραίτητες επαφές και θα παραδοθούν την Πέμπτη λέει ο Μποζντάγ

20.06.2018 | 12:59
Με την πρόσφατη απόφαση της Aμερικανικής Γερουσίας να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από την υπόθεση απόκτησης των F-35 από την Τουρκία, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Ερντογάν, Μπεκίρ Μποζντάγ, επιχείρησε να καθησυχάσει αναφορικά με την προγραμματισμένη για αύριο παραλαβή των πρώτων δυο αεροσκαφών. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κρατικό Πρακτορείο Ανατολή ο Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η παράδοσή τους θα γίνει αύριο Πέμπτη. 

Δείτε το tweet 

Τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου έχουν υπερψηφίσει τροπολογίες που, αν τελικώς ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα ψηφιστεί στα τέλη Ιουλίου, θα παγώσουν την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Οι τροπολογίες, πέραν από τα F-35, θα παγώσουν και τις πωλήσεις άλλων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, αλλά και την μεταφορά τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Αφορμή για τις εντονότατες αντιδράσεις των Αμερικανών Βουλευτών και Γερουσιαστών είναι, μεταξύ άλλων, η αγορά των πυραύλων S-400 από την Ρωσία, αλλά και η κράτησή του Αμερικανού Πάστορα Μπράιαν Μπράνσον στην Τουρκία.

Από την πλευρά τους, η Τουρκία φέρεται να αψηφά τις απειλές του Κογκρέσου, καθώς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η αγορά των S-400 έχει ολοκληρωθεί και δεν αυτό δεν αλλάζει.

Παρ' όλα αυτά, η Γερουσία υπερψήφισε την τροπολογία με μεγάλη πλειοψηφία 85-10, που τις δίνει την δυνατότητα να υπερκεράσει ακόμα και ένα ενδεχόμενο βέτο του Προέδρου Τραμπ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ